Van de bakkerij naar de politiek: Tristan Liekens (23) gaat mee met nieuwe lijst van Marleen De Soete

Tristan Liekens heeft het gehad met de werken in Wenduine. © WK
Wim Kerkhof
Wim Kerkhof Medewerker KW

Op woensdag 20 maart presenteert schepen Marleen De Soete in restaurant Uilenspiegel haar nieuwe, onafhankelijke lijst voor de komende gemeenteraadsverkiezingen. Een verrassende naam op die lijst is alvast Tristan Liekens, de 23-jarige uitbater van bakkerij Petris in Wenduine. “Lang getwijfeld, maar ik wil mee aan de kar duwen voor de zelfstandigen in onze deelgemeente. Die krijgen het alsmaar moeilijker door de aanslepende openbare werken.”

Zijn bakkerij ligt momenteel zo’n beetje op een eilandje, omsingeld door werken. Aan de ene kant de herinrichting van de Ringlaan die nu al jaren aansleept, aan de andere kant de heraanleg van de parking langs de Leopold II-laan. “’t Is lastig”, zucht Tristan Liekens van bakkerij Petris. “En niet alleen voor ons: er zijn handelaars die het opgegeven hebben. Ga maar eens kijken in de Kerkstraat.” En dus besloot hij in te gaan op de vraag van Marleen De Soete. De schepen lanceert later deze maand haar nieuwe onafhankelijke lijst in de Uilenspiegel, en alle inwoners van Harendijke zijn uitgenodigd. “Wie daar onze nieuwe naam raadt, krijgt een mooie prijs”, aldus De Soete.

Maar terug naar bakkerij Petris. “Ik heb getwijfeld, ja. Lang zelfs. Niet zozeer over de intentie, dan wel aan het engagement: zou ik daar met de bakkerij wel genoeg tijd voor hebben? Maar ik wil er graag tijd voor maken”, aldus Tristan. Of hij de politiek een beetje volgt? “De nationale politiek alvast wel. Ook al omdat het de laatste tijd dichtbij komt: als de boeren in de problemen komen, ondervinden wij daar mee de gevolgen van. ’t Is tenslotte hún tarwe die hier in het brood gaat”, klinkt het.

Lokaal vlak

Ook op lokaal vlak vindt Tristan dat het tijd is voor verandering. “Wenduine heeft acht immokantoren: waar is dàt in godsnaam voor nodig. Wenduine is amper een zakdoek groot. Het gemeentebestuur zou dat mee kunnen helpen aansturen, daar een bepaalde selectie in maken die meer afgestemd is op de noden van dit anders zo sympathieke badplaatsje. Ik woon hier ondertussen bijna tien jaar en heb Wenduine echt wel in mijn hart gesloten. Maar dat hart bloedt als ik het op commercieel vlak zo achteruit zie gaan”, klinkt het. De communicatie tijdens de werken kon volgens Tristan ook vaak beter. “Dat is echt een probleem. Dat onze gemeente er na de werken veel op verbeterd zal zijn, daar twijfelt niemand aan. Alleen duurt het mij allemaal iets te lang. Die werken langs de Ringlaan slepen nu al járen aan. En dus voelde ik mij uiteindelijk wel aangesproken om mee de schouders te zetten onder een nieuw politiek project. Een nieuwe bladzijde voor Wenduine”, klinkt het.

Wenduine opnieuw op de kaart zetten, is Tristans ambitie. “En liefst het jaar rond: buiten de zomermaanden en de kerstperiode valt er hier maar weinig te beleven. Mijn motto is ‘durf dromen’: we moeten ook eens buiten de lijntjes durven kleuren. Mensen zeggen weleens dat De Haan een tweede Knokke aan het worden is. De centen zullen er dan ook wel zijn zeker? En om een bestaand event als Kok@Zee écht naar een topniveau te tillen, kan er aan die formule nog gesleuteld worden. Niet enkel wat daar op de bordjes komt, is belangrijk. Zo’n culinair event moet van a tot z kloppen.”

Eerste ontmoeting

Ondertussen maakte hij al kennis met de nieuwe groep van Marleen. “Een paar maanden geleden hadden we een eerste ontmoeting, en ik hield daar een fantastisch goed gevoel aan over. ’t Is een toffe jonge bende, allemaal mensen die al een en ander bereikt hebben. Met een bepaald doel voor ogen ook. Echt een topselectie van Marleen”, klinkt het.

Ook voor Marleen zelf heeft hij een goed woordje over. “Ze is niet bang om te zeggen waar het op staat. Marleen is rechtdoorzee, heeft een visie en de nodige connecties om deze waar te maken. Bij die eerste kennismaking met de hele groep had iedereen inbreng, maar zij heeft wel de persoonlijkheid die ervoor nodig is om zo’n bonte bende bijeen te houden”, klinkt het.

Of hij er niet mee inzit klanten te verliezen door politieke kleur te bekennen? “Op lokaal vlak speelt dat zo niet hé. En ik blijf gewoon Tristan de warme bakker hoor”, knipoogt hij. “Ik heb het hier trouwens al horen waaien dat ik op Marleen haar lijst sta. Wenduine is niet groot hé, er hoeft er maar één zijn mond voorbij te praten en iedereen weet het. Maar het màg voor mijn part gerust al geweten zijn. Ik ben van plan om er driehonderd procent voor gaan.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier