Team Burgemeester reageert op foutgelopen onderhandelingen na uithaal van CD&V Tielt: “Ze schoven onze lijst aan de kant en waren al gaan praten met N-VA”

Op de foto zien we Dirk Verwilst en zijn kersverse Team Burgemeester. © WMe
Redactie KW

Dirk Verwilst en zijn kersverse Team Burgemeester gaan in de tegenaanval nadat de CD&V het nieuwe kartel met de Tieltse oppositie ‘een mes in de rug’ noemde. Volgens Verwilst kon hij niet anders dan een nieuwe partij oprichten, omdat de CD&V van Tielt de Meulebeekse Lijst van de Burgemeester afgeschreven had als partner en zelf al aan het praten was met N-VA over een partnerschap.

De Meulebeekse burgemeester twijfelde naar eigen zeggen om via de pers te reageren op de uitspraken van zijn Tieltse ambtgenoot Luc Vannieuwenhuyze (CD&V) en op die van de Meulebeekse CD&V-voorzitter Theo Demeyere. Zij beweren dat er nog steeds gesprekken lopende waren tussen beide afdelingen van CD&V en dat Verwilst achter hun rug al maanden aan het praten was met andere partijen.

Iedereen Telt van hun kant reageerde dat er van een voorakkoord geen sprake was en dat er ook geen voorafnames of afspraken waren rond mandaten. Verwilst vertelt nu een heel ander verhaal. Hij beweert nu dat de CD&V van Tielt zijn partij botweg aan de kant heeft geschoven om achter zijn rug om te gaan praten over een mogelijk kartel met de N-VA. “Het was niet de bedoeling om partijgerelateerde zaken bekend te maken aan het publiek. Maar men dwingt ons de correcte weergave te brengen”, zegt Verwilst. “Van in het begin hebben we de belangen van Meulebeke verdedigd. En dat was een minimale delegatie van minstens vier Meulebeekse schepenen in het nieuwe schepencollege. We zouden als gezamenlijke CD&V sowieso wellicht de grootste partij worden, om dan afhankelijk van de verkiezingsresultaten op zoek te gaan naar een partner. Maar CD&V Tielt wou Iedereen Telt per se mee aan boord houden.”

‘Solidariteitsverzekering’

Volgens Verwilst ging die loyaliteit tussen de twee huidige coalitiepartners zo ver dat er zelfs sprake was van een ‘solidariteitsverzekering’, waarbij de CD&V én Lijst van de Burgemeester indien nodig elk een schepenzitje zouden afstaan aan Iedereen Telt. “Zodat die partij minstens twee schepenzetels zou krijgen, zoals nu. Daar konden wij onmogelijk mee akkoord gaan. Want stel dat we met Lijst van de Burgemeester niet voldoende vertegenwoordigers halen? Stel nu dat de CD&V en Lijst van de Burgemeester samen 12 van de 31 zetels halen en Iedereen Telt behaalt er drie. Dan hebben we nog een derde partner nodig om aan een meerderheid te komen. In het slechtste scenario blijven er dan amper twee schepenen uit Meulebeke over.”

Johan De Poorter van N-VA gaat nog wat verder op de interne keuken in. “In oktober werden we een eerste keer uitgenodigd door CD&V Tielt. Toen al viel op dat er niemand van Lijst van de Burgemeester aan tafel zat. De weken en maanden daarop zijn we met onze partij ook gaan praten met TeaM 2024, waarna we opnieuw uitgenodigd werden door de CD&V van Tielt, om samen met Iedereen Telt te onderhandelen, met de drie partijen. Ze boden ons een voorakkoord of mogelijk kartel aan. Op dat moment was het voor ons heel duidelijk dat de CD&V van Tielt de Lijst van de Burgemeester had afgeschreven en op zoek was naar een nieuwe partner om het voorakkoord met Iedereen Telt te betonneren. De gesprekken werden begin februari verder gezet, maar een definitieve overeenkomst werd niet bereikt. In dezelfde periode kwam ook het besef dat oud-burgemeester Daniël Van Poucke gesprekken voerde met de onafhankelijken van Meulebeke én met de burgemeester van Tielt, zonder medeweten van Lijst van de Burgemeester.”

Bladzijde omdraaien

Toen Verwilst te horen kreeg dat N-VA aan het praten was met CD&V – naar verluidt hoorde hij dat tijdens een kerstmarkt – schakelde hij een versnelling hoger, met het gekende resultaat. “We konden niet anders. CD&V had ons al bij de stoffer en het blik in het verdomhoekje gezet”, aldus nog Verwilst. “Anders was de Lijst van de Burgemeester verweesd en alleen achter gebleven. We willen niet met modder gooien, maar de waarheid moest gezegd worden. We hopen nu de bladzijde te kunnen omdraaien en vanaf nu elkaar te respecteren als mens en politieker, elk binnen zijn partij en ideologie.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier