Stad Oostende kent extra budget toe voor Buitengoed vzw: “Voor nieuwe infrastructuur op kinderboerderij en Tuinen van Stene”

Buitengoed vzw krijgt extra budget van de stad Oostende voor enkele broodnodige investeringen. © JRO
Jeffrey Roos
Jeffrey Roos Medewerker KW

Buitengoed vzw krijgt extra budget van de stad Oostende voor de heraanleg van de omgeving van de kinderboerderij, de bouw van extra infrastructuur in de Polderdijk, de aanleg van een voedselbos en een nieuwe toegangsweg, en de renovatie van stallingen in de Tuinen van Stene. Het gaat om een extra investering van 180.000 euro.

Jaarlijks organiseert Buitengoed vzw boomplantacties in het Stadsrandbos. Buitengoed is bovendien verantwoordelijk voor de kinderboerderij De Lange Schuur en organiseert activiteiten in de Tuinen van Stene en de Biopluktuin. Buitengoed staat ook in voor natuurbeheer en -ontwikkeling, duurzame landbouw en natuur- en landbouweducatie in en rond Oostende. Het is een stedelijke vzw en dat sinds 2020.

Bouwen aan de toekomst

De Oostendse gemeenteraad besliste nu om een wijziging door te voeren in het meerjarenplan. Daarin voorziet het extra budget in de werkingssubsidie voor Buitengoed. Het gaat om 180.000 euro. Een broodnodige investering gezien de verschillende projecten die op til staan bij Buitengoed vzw. “We geven Buitengoed met deze investering de kansen om te bouwen aan de toekomst”, zegt schepen Silke Beirens (Groen). “Daarbij heeft Buitengoed aandacht voor een lokale voedselketen, het duurzame beheer van ons Stadsrandbos en de bouw en onderhoud van nieuwe infrastructuur aan de polderdijk en de kinderboerderij.”

Concreet wordt de buitenomgeving van de kinderboerderij aangepakt. Er komen onder andere nieuwe stallingen en ook de weides worden aangepast. Ook het speelplein zal heringericht worden en er komen nieuwe toegangswegen. De start van die werken is voorzien in 2025. In de Tuinen van Stene wordt dan weer een voedselbos aangelegd. Oostendenaars zullen er kunnen kennismaken met duurzame landbouwpraktijken en zelf biologische groenten oogsten of aankopen in de hoevewinkel. Er zal worden samengewerkt met lokale landbouwers voor het begrazen en het maaien van de weides. Ook de toegangsweg naar de Tuinen van Stene zal worden heraangelegd en de oude paardenstallen aan de Sandershoeve zullen worden gerenoveerd.

Buitengoed kan rekenen op de steun van zo’n honderd vrijwilligers waarbij wordt samengewerkt met organisaties zoals Duinhelm vzw, Ithaka, groep Intro en Avansa.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier