Slechts 37 procent schaart zich achter bestuur, toch is burgemeester blij: “Het vertrouwen in wat we doen neemt jaar na jaar toe”

Kortrijks burgemeester Ruth Vandenberghe: “Het afvalbeleid is een werkpunt. Ik kan die kritiek begrijpen.”© OV
Kortrijks burgemeester Ruth Vandenberghe: “Het afvalbeleid is een werkpunt. Ik kan die kritiek begrijpen.”© OV
Olaf Verhaeghe

Op het afvalbeleid na leek de Stadsmonitor van de Vlaamse Overheid niets dan goed nieuws te hebben voor Kortrijk. Toch oogt één puntje veel minder rooskleurig: het vertrouwen van de Kortrijkzanen in het lokale bestuur bedraagt ‘amper’ 37 procent. Burgemeester Ruth Vandenberghe (Team Burgemeester) lijkt zich daar echter niet al te veel zorgen om te maken.

Een hoerastemming en een goed gevoel. Dat liet de driejaarlijkse Stadsmonitor van het Vlaams Agentschap Binnenlands Bestuur vorige week achter op het Kortrijkse stadhuis. Op zo goed als alle parameters oogt het rapport voor de stadscoalitie vrij tot heel goed: 90 procent geeft aan graag in Kortrijk te wonen, het geluksgevoel zit op 85 procent, ruim 70 procent is tevreden over de aanwezigheid van groen in de buurt en de dienstverlening van de stad krijgt een dikke duim van ruim 75 procent. Ook op vlak van culturele en sportieve voorzieningen gooit Kortrijk best hoge ogen en meer dan 9 op de 10 Kortrijkzanen zegt tevreden te zijn over het onderwijs.

Te veel in één keer

“Kortrijk is een gelukkige, fiere en zorgzame stad”, vatte burgemeester Ruth Vandenberghe (Team Burgemeester) de resultaten in één adem samen. “Maar dat betekent niet dat we blind blijven voor de werkpunten. We luisteren naar de signalen die burgers ons geven en willen volop blijven inzetten op informatie en participatie.”

Een van die werkpunten is de geringe tevredenheid over de huisvuilvoorzieningen. Met slechts 66 procent scoort Kortrijk daar ver onder het Vlaams gemiddelde van 82 procent. Het afvalbeleid wordt in de Stadsmonitor dus vrij fors op de korrel genomen, al ziet burgemeester Vandenberghe wel verzachtende omstandigheden. “Ik kan de kritiek begrijpen”, geeft ze aan. “We moeten die kloof met de rest van Vlaanderen goedmaken.”

Inwoners van deelgemeenten hebben zeker ook de kans gekregen

“Er is de voorbije jaren heel wat veranderd op vlak van afvalverwerking, zaken die mensen rechtstreeks hebben gevoeld en die niet altijd leuk waren. Denk aan de verhuizing van de containerparken naar het centrale Imog-punt in Harelbeke, of de hogere prijzen voor de huisvuilniszakken. Misschien was het allemaal wat veel in één keer”, aldus burgemeester Vandenberghe. “Natuurlijk is zo’n lage score niet aangenaam, maar we werken er wel hard aan. We zetten verder in op die mobiele recyclagepunten, we zetten in op het begeleiden van onze inwoners zodat ze mnder huisvuilniszakken moeten kopen. De volgende keer zal dat cijfer sowieso beter ogen.”

37 procent vertrouwen

Dat slechts 37 procent van de respondenten aangeeft ‘veel vertrouwen’ te hebben in het lokale bestuur, baart de Kortrijkse burgemeester een pak minder zorgen. Andere steden en gemeenten uit de regio laten daar een hogere score noteren – denk aan Kuurne (49 procent), Lendelede (44 procent), Wevelgem (41 procent) of Waregem (39 procent) – maar Ruth Vandenberghe trekt zich vooral op aan het feit dat het vertrouwen stijgt ten opzichte van drie jaar geleden. “Kan het beter? Absoluut. Maar het kan altijd beter. Ik ben in eerste instantie blij dat we op vlak van vertrouwen in het lokale bestuur almaar beter scoren. Dat betekent dat de Kortrijkzanen jaar na jaar meer vertrouwen hebben in wat we in Kortrijk doen”, aldus de burgemeester. “Bovendien doen we beter dan het Vlaamse gemiddelde én is vooral de groep die weinig vertrouwen heeft evenzeer kleiner geworden. Heel grote conclusies zou ik aan die 37 procent alleszins niet vastknopen.”

Óók deelgemeenten

Opvallend is de kleine groep Kortrijkse respondenten: 697 van de amper 1.840 bevraagde mensen vulde de enquête helemaal in, veruit het laagste cijfer van de 13 Vlaamse centrumsteden. Bovendien beweren critici dat inwoners van de deelgemeenten niet eens de kans kregen om deel te nemen. “Dat is absoluut onjuist”, is burgemeester Vandenberghe stellig. “Wij hebben als stad geen enkele hand in de uitnodigingen, maar ik weet wel dat inwoners van heel Groot-Kortrijk de kans hebben gekregen om deel te nemen. Wel konden we een module bijbestellen om de resultaten per deelgemeente te krijgen, maar daar zijn wij niet op ingegaan.”

(OV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier