Sint-Juliaan kiest voor behoud parking voor kerk
Tijdens het participatiemoment #WukPeisJe konden de inwoners van Sint-Juliaan op maandag 25 maart hun zegje doen over de toekomst van hun dorpskern. Uit vier opties kozen ze een ontwerp waarbij de parking voor de kerk behouden blijft en de parking van de Hazebrug meer plaatsen krijgt. Kostprijs: 396.000 euro, exclusief btw.
Het gemeentebestuur schakelde studiebureau Buresco in om een ontwerp- en participatietraject uit te stippelen voor de dorpskern van Sint-Juliaan. “Het gaat om het geheel voor De Hazebrug waar het groen op de parking er niet meer zo ordentelijk uitziet, maar ook om de omgeving rond de kerk, de parking voor de kerk en de schoolomgeving”, zegt schepen van Participatie Laurent Hoornaert (TOPE 8920). “We vroegen het studiebureau om daar een mooie, groene en veilige omgeving te creëren. Het ontwerp moest de kerk, het kerkplein, de toegang tot de school en OC De Hazebrug met elkaar verbinden en extra mogelijkheden bieden als ontmoetingsplaats.”
88 deelnemers
Tijdens het participatiemoment stelde het studiebureau niet één maar vier verschillende ontwerpen voor. Na de presentatie van de vier verschillende ontwerpen, konden de inwoners vragen stellen en hun stem uitbrengen. “Ieder ontwerp legde de focus op een andere invulling van groenaanleg en parkeermogelijkheden”, vervolgt schepen Hoornaert. “48 personen van de 88 deelnemers aan de stemming (54,5%) gaven de voorkeur aan het tweede ontwerp. Deze behoudt de huidige parking voor de kerk. De plaatsen langs de kerk verdwijnen en maken plaats voor een veilige groene omgeving ten opzichte van de school. Door het optimaliseren van de parking voor OC De Hazebrug en het maken van één in- en uitrit, komt het totaal op 62 plaatsen, een toename ten opzichte van de huidige situatie. De raming van de kosten voor dit project bedraagt 396.000 euro exclusief btw.”
Finaal schetsontwerp tegen 21 mei
Voor het vervolg van het project gaat een kleinere werkgroep verder aan de slag om tot een finaal schetsontwerp te komen dat op 21 mei voorgesteld wordt tijdens de gemeenteraad on the move in Sint-Juliaan. “Daarna maakt de dienst Omgeving werk van de omgevingsvergunningaanvraag en worden mogelijks al een aantal kleine ingrepen in eigen beheer uitgevoerd die een onmiddellijke impact hebben in aanloop van de uitvoering van het project”, besluit Laurent Hoornaert. (TOGH)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier