Seniorenadviesraad Brugge dient memorandum in voor de verkiezingen: “35 procent van de 75-plussers gaat nooit meer naar de tandarts”
De Seniorenadviesraad Brugge (SAR) heeft naar aanleiding van de gemeenteraadsverkiezingen van oktober een memorandum overhandigd aan het stadsbestuur. De SAR bepleit onder meer een sterkere uitbouw van het mantelzorgbeleid en de oprichting van wijkgezondheidscentra in Zeebrugge en de Brugse binnenstad. Opvallend: uit onderzoek blijkt dat 35 procent van de 75-plussers nooit meer naar de tandarts gaat. Een sensibiliseringscampagne dringt zich op.
In Brugge is één derde van de bevolking ouder dan 60 jaar. Het gaat om 38.101 Bruggelingen. Van alle Vlaamse centrumsteden kent Brugge de sterkste aanwezigheid van 65-plussers, de komende jaren zal het aantal 65 en 80-plussers toenemen. Met andere woorden, de senioren zijn een factor om rekening mee te houden bij de verkiezingen.
Handig instrument
Brugs burgemeester Dirk De fauw ontving samen met schepen voor Welzijn Pieter Marechal maandag vertegenwoordigers van de Seniorenadviesraad in het stadhuis, die hen het memorandum overhandigden: “Dit document wordt zeker een handig instrument voor de volgende beleidsploeg.”
De Brugse ouderen maken zich vooral zorgen om de toekomst van de betaalbaarheid van de zorg. SAR-voorzitter Jan Vandecasteele bepleit een verdere uitbouw van het publieke Mintus en om niet mee te gaan in de verhalen van beursgenoteerde bedrijven: “Het is geen uitzondering dat ouderen in een woon-zorgcentrum, bovenop de maandelijkse factuur van 2.000 euro, een forfait van 700 euro moeten betalen voor paramedische zorgen.”
Mantelzorgbeleid
De SAR vraagt het toekomstig Brugs stadsbestuur om het mantelzorgbeleid sterker uit te bouwen: “Er is nood aan een gecoördineerde aanpak en duidelijke toekomstvisie.”
Gezien de patiëntenstop bij huisartsen wil de SAR dat het stadsbestuur een actief beleid voert om in de aandachtsbuurten Zeebrugge en de Brugse binnenstad, in navolging van Sint-Pieters, een wijkzorgcentrum te realiseren. Een andere prioriteit is betaalbare zorg bij tandartsen en specialisten.
Tandarts
“35 procent van de 75-plussers gaat nooit naar de tandarts, terwijl een gezond gebit bepalend is voor de algemene gezondheid. De Stad dient een sensibiliseringscampagne op te zetten”, aldus Jan Vandecasteele. Hij wijst erop dat de thuiszorg de komende jaren zal toenemen: “In de opleidingen thuiszorg moet er voldoende aandacht zijn aan het beheersen van de taal, zodat de communicatie met de zorgvrager vlot verloopt.”
Op het vlak van de toegankelijkheid van Brugge moeten er volgens de SAR nog stappen gezet worden: minder drempels, meer openbare toiletten en rustbanken, beter openbaar vervoer. Maar ook meer aandacht voor de confrontatie tussen fietser en voetganger door het naleven van aangepaste snelheid in de historische driehoek van Brugge.
Betaalbaar wonen
De ouderen zijn ook bezorgd over de betaalbaarheid van wonen in Brugge. Ze stellen vast dat vele kleinkinderen niet meer de middelen hebben om in Brugge te blijven wonen. “Er is nood aan alternatieve woonvormen, zoals co-housing, kangoeroewonen of en comfortabele cottage in de tuin. De stad moet het zorgwonen actief stimuleren”, stelt co-voorzitter Monique Depraetere.
Tot slot vraagt de SAR meer psychologische hulpverlening in de buurtcentra, het bevorderen van burenhulp en een herwaardering van de rol van de wijkagent. Het bestuur hoopt de komende legislatuur actiever betrokken te worden in het Brugse beleid….
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier