“Senioren doen de ‘commerce’ goed draaien”: burgemeesters openhartig over wonen, werken en veiligheid aan de Westkust

Van links naar rechts Bram Degrieck (burgemeester De Panne), Peter Roose (burgemeester Veurne), Marc Vanden Bussche (burgemeester Koksijde) en Geert Vanden Broucke (burgemeester Nieuwpoort). © collage MVO/KW
Myriam Van den Putte
Myriam Van den Putte Journaliste Het Wekelijks Nieuws

Dé rode draad in een exclusief rondetafelgesprek met de vier burgemeesters van de Westkust is dat al hun inwoners er graag wonen. Allemaal scoren ze supergoed in het rapport van de gemeentemonitor. Geert Vanden Broucke (Nieuwpoort), Marc Vanden Bussche (Koksijde), Bram Degrieck (De Panne) en Peter Roose (Veurne) zetten de sterke troeven van hun gemeente in de verf en belichten hun toekomstambities. Toch komen er ook verschillen aan het licht als het gaat over wonen, werken, ondernemen en leven.

“In vier jaar tijd zijn de woningprijzen in De Panne met bijna 39 procent gestegen. Goed nieuws voor eigenaars, maar dat maakt het moeilijker voor nieuwe inwoners om een woning te kopen”, opent burgemeester Bram Degrieck. “De stijging van het gemiddelde inkomen is dan weer een goede zaak. De Panne zet ook hard in op de problematiek van het grote aandeel minder kwalitatieve woningen, onder meer met het invoeren van een conformiteitsattest voor verhuurwoningen.”

“Zo zullen we het aanzuigeffect doorbreken van krotwoningen. Er is ook nood aan meer sociale woningen. In de volgende jaren komen er meer dan 60 bij! Het teveel aan tot vakantiewoning omgebouwde panden is een aandachtspunt voor de volgende legislatuur. Zoiets verhoogt de druk op de woningmarkt. Vrije bouwgronden zijn er nagenoeg niet meer, naast een 100-tal nieuwe kleinere eengezinswoningen in voornamelijk Adinkerke. De beste manier om jonge gezinnen bij ons te houden is voor ze te zorgen. Daartoe is investeren in kinderopvang, onderwijs en het verenigingsleven een doelbewuste strategie. Ik geloof persoonlijk niet in kortetermijnoplossingen zoals het verstrekken van subsidies om zich te vestigen.”

Steun

“De meeste woningen die nog betaalbaar zijn in Nieuwpoort, moeten gerenoveerd worden”, pikt burgemeester Geert Vanden Broucke in. “De totale kostprijs voor het aankopen én het verplicht renoveren is hoog. Vooral de binnenstad heeft een duurdere vraagprijs. Wie werken uitvoert aan de woning kan een goedkopere lening krijgen via Mijn Verbouwlening. Er worden nog steeds veel appartementen gebouwd én verkocht in Nieuwpoort. De woningen zijn hier sowieso van een hogere prijsklasse dan elders.”

“De woningen zijn in Nieuwpoort sowieso van een hogere prijsklasse dan elders” – Geert Vanden Broucke

“Het BSO (Bindend Sociaal Objectief) voor sociale woningen is al enige tijd bereikt in Nieuwpoort, daar zetten we voorlopig niet verder op in. De aankoop- en vervolgpremie voor jonge gezinnen trekt jonge gezinnen aan om naar Nieuwpoort te komen en te blijven. Wie jonger is dan 35 jaar en een eerste woning aankoopt, krijgt 10.000 euro steun en kan gedurende vijf jaar 50 procent terugkrijgen van de onroerende voorheffing.”

“Ondanks de sterke toename van het woonaanbod in Veurne blijven de aankoop- en huurprijzen stijgen”, laat burgemeester Peter Roose optekenen. “De eerste fase van het Suikerpark is bijna volledig voltooid, met 39 woningen en 103 appartementen, een warmtenet, sorteerstraatje, volgverlichting en ruime fietspaden. Daarnaast is er een kleinschalige verkaveling in Bulskamp en in de Zuidburgweg in uitvoering. Hiervan voldoet minstens 40 procent aan de norm ‘betaalbare woning’.”

Slooppremie

“Elke inwoner krijgt automatisch bovenop de Vlaamse renovatiepremie een extra lokaal aandeel van stad Veurne. We voorzien ook een slooppremie als mensen na het slopen nieuwe huurwoningen bouwen. De stad telt meer sociale woningen dan het Vlaams Sociaal Objectief, maar op de oude site van Syntra West wordt een nieuw sociaal project voorbereid. Er zijn drie woonzorgcentra actief. De nieuwbouw van een van de centra wordt voorbereid. Bij de ontwikkeling van de OCMW-verkaveling Petit Paris kregen jonge gezinnen met een band met de stad een voorkeur bij de keuze van een woonkavel én een flinke korting op de grondprijs.”

“Het fietsgebruik voor verplaatsingen naar het werk neemt sterk toe” – Peter Roose

“Koksijde en Oostduinkerke profileren zich als een aangename familiebadplaats bij uitstek voor eigen inwoners als tweedeverblijvers en toeristen”, mengt ook burgemeester Marc Vanden Bussche zich in het gesprek. “Dat maakt ook dat onze gemeente het slachtoffer is van haar eigen succes, want daardoor stijgen de woningprijzen. Wonen blijft een heikel thema, maar toch zullen jonge mensen die een beetje zoeken altijd wel een betaalbare woning vinden. We hebben ingezet op erfpachtprojecten, maar het is niet makkelijk om mensen te overtuigen van de voordelen. Het is ook een absolute prioriteit dat iedereen zich kan ontplooien in alle veiligheid. Daarvoor werken we al 25 jaar samen met onze korpschef Nicholas Paelinck en zijn team van PZ Westkust. Zij staan ook in voor de veiligheid in onze buurgemeentes. Ze opereren vanuit een nieuw commissariaat waarbij ze alle hedendaagse technologische middelen inzetten en ook de transmigratie stevig aanpakken. We investeren in de netheid van onze gemeente, met de nieuwe milieupunten die zeker hun vruchten zullen afwerpen.”

Arbeidsmarkt

Werkgelegenheid is er voldoende in de vier gemeenten. Bram Degrieck: “Grootste werkgevers in De Panne zijn naast het gemeentebestuur Plopsaland en Cailliau. Een groot aandeel inwoners werkt in de horeca- en retailsector en in de bedrijven in Veurne. De werkloosheidsgraad in De Panne is nog steeds te hoog. Dat betekent niet dat er bij ons geen werk is, integendeel. Zowat alle sectoren smeken om werkvolk. We mogen niet langer blind zijn dat De Panne een proportioneel te groot aandeel gelukzoekers kent dat niet wil werken. Vaak zijn deze mensen Franstalig en hebben ze weinig binding met onze streek of gemeente. Deze mensen moeten absoluut geactiveerd worden in de arbeidsmarkt. De kusttram, het treinstation en de grensoverschrijdende busverbinding zijn uiteraard troeven om te gaan werken in de streek.”

Geert Vanden Broucke: “Samen met stad Nieuwpoort vormen Marelec en Braet de grootste werkgevers. Daarnaast zijn er heel wat mensen actief in de toeristische en economische sector. Nieuwpoort is vlot bereikbaar via de E40, met de kusttram of bussen van De Lijn en via vlotte aansluitingen vanuit het station van Veurne, Koksijde en Oostende. We zetten ook hard in op fietsmogelijkheden.”

Ondernemen

Marc Vanden Bussche: “Als gemeente zijn we de grootste werkgever en we hebben heel wat mensen in dienst uit naburige gemeentes. Ook de bouw- en horecasector en de zorginstellingen zorgen voor werkgelegenheid. Ik denk aan het KEI-revalidatieziekenhuis, De Rozenkrans Oostduinkerke (dat nu Inspirant aan Zee heet), het MPI Westhoek, onze woonzorgcentra, enz. Dat Koksijde heel wat senioren als inwoners heeft, zie ik niet als een zorg maar als een zegen, want zij zorgen ervoor dat de ‘commerce’ hier goed draait, net als onze tweedeverblijvers.”

“Dat Koksijde heel wat senioren telt, is geen zorg maar een zegen” – Marc Vanden Bussche

Peter Roose: “De tewerkstelling in de stad Veurne is sterk gegroeid. We tellen bijna 9.000 tewerkstellingsplaatsen. Er werd de voorbije zes jaar 44 ha extra ruimte voor ondernemen gecreëerd. Op de verschillende bedrijvenparken is er een belangrijke cluster van voeding-, metaal- en bouwbedrijven actief. Daarnaast is de verzorgende sector (AZ West en de drie woonzorgcentra) een belangrijke werkgever. De ligging langs de A18 zorgt voor een vlotte verbinding van meerdere economische regio’s. Het openbaar vervoer is vooral afgestemd op het woon-werk- en woon-schoolverkeer. Daarnaast is er het flexvervoer. We zetten al jaren sterk in op fietsgebruik. Dat weerspiegelt zich in een sterke toename van het fietsgebruik voor verplaatsingen naar het werk. Ook de fietsinfrastructuur verbeterde sterk met de aanleg van ruime fietspaden in het Suikerpark en de realisatie van een fietssnelweg naar Diksmuide. Op het programma staan nog een aantal fietsdoorsteken op de bedrijvenparken en twee fietsbruggen.”

Alle gemeenten stimuleren en ondersteunen ondernemers. Peter Roose: “De meeste ondernemers zijn lid van de bedrijvenparkvereniging Veurne@Work die hun gemeenschappelijke belangen verdedigt, samen activiteiten opzet en de relaties met de stedelijke overheid onderhoudt. De eerste editie van de ‘Veurne Awards’ waar ondernemerschap centraal stond, was een samenwerking van zes partners en de stedelijke diensten.”

Winkelcentra

Bram Degrieck: “De invloed van grote winkelcentra in Veurne is echter niet goed voor een aantal sectoren. De consument wordt steeds veeleisender en ook online winkelen maakt dat kleinere handelszaken zich anders moeten profileren en nichemarkten moeten blijven opzoeken. Er is een faceliftpremie voor handelaars die hun handelszaak opknappen. Nieuwe en bestaande handelaars worden hard ondersteund door een bijzonder goed werkende dienst voor lokale economie. We koesteren nieuwe ondernemers, zij vormen de motor van het handelsapparaat.”

“De invloed van grote winkelcentra is nefast voor een aantal sectoren” – Bram Degrieck

Geert Vanden Broucke: “Nieuwpoort biedt, in samenwerking met VLAIO, een subsidie aan voor het renoveren en dus opwaarderen van een handelspand in het kernwinkelgebied. Stad Nieuwpoort wil op dit moment vooral inzetten op de winkelstraten in Nieuwpoort-Stad en deze straten opwaarderen. De dienst lokale economie staat steeds klaar als ondernemers vragen hebben.”

Alle burgemeesters pakken moeiteloos uit met de sterke troeven van hun gemeente. Een greep uit het Nieuwpoortse aanbod: “de Havengeulpromenade, de vissers- en jachthaven, de vele kunstwerken, provinciedomein De Koolhofput en natuurreservaat De IJzermonding, het oorlogsgegeven en bezoekerscentrum Westfront. In De Panne en Koksijde zijn de burgemeesters trots op hun mooie natuur en weidse stranden, bezoekerscentrum Duinpanne, Plopsaland, Golf Ter Hille, fiets- en wandelroutes, de sportinfrastructuur … Peter Roose zet vooral het dynamische ondernemerschap in de verf, de weidse polders en pittoreske dorpen, Veurne als fietsparadijs, de historische binnenstad, de duurzame wijk Suikerpark…

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier