Reacties stromen binnen op plots ontslag Open VLD-schepen Kurt Claeys

(Collage JR)
Jeffrey Roos
Jeffrey Roos Medewerker KW

Het ontslag van Kurt Claeys (Open VLD) als schepen van Oostende weekt reacties los bij zowel Oostendse meerderheidspartijen als oppositie. De meesten zijn het erover eens dat dit de enige juiste beslissing was. “Al blijf je uiteraard onschuldig tot het tegendeel bewezen is”, klinkt het wel.

Kurt Claeys verscheen vrijdagmorgen niet op het wekelijkse schepencollege in het Stadhuis van Oostende. Kort voor de start van het schepencollege was het nieuws gelekt dat een klacht werd ingediend door onafhankelijk oppositielid Yves Miroir. Verschillende getuigen beschuldigen schepen Claeys ervan hun dubieuze investeringen aangeprezen te hebben in en rond de stad.

Daarbij zou ook een voorstel geweest zijn om geld te gebruiken dat normaal ingezet wordt voor sociale doeleinden in de stad. Een brug te ver volgens burgemeesterskandidaat John Crombez (Vooruit). “Als we zien waarover het gaat, dan lijkt het ons niet meer dan logisch dat de schepen ontslag neemt”, reageert Crombez op het nieuws.

“Het is nu belangrijk dat het onderzoek gevoerd wordt. Zeker als het gaat om het gebruik van publieke middelen, moet er een grondig onderzoek komen. Het geeft een beetje het beeld van wat er in een bestuur kan gebeuren. Je bent uiteraard onschuldig tot het tegendeel bewezen is. In het verleden ben ik zelf altijd de klokkenluider geweest wanneer mensen een machtsfunctie misbruiken. Ik zeg niet dat het nu ook het geval is, maar het is goed dat het aangekaart wordt.”

Liberale signatuur

Tom Lamont, kopstuk bij Vlaams Belang in Oostende, heeft het dan weer over een liberale signatuur. “Het is de vierde liberale schepen of burgemeester die opstapt de laatste jaren in West-Vlaanderen omwille van een fraudedossier of belangenvermenging”, duidt Lamont.

“Denk maar aan wat er gebeurd is in Oudenburg, Moorslede of Staden en nu ook in Oostende. We pleiten er al langer voor om de deontologische code voor politici te verstrengen. Het is tekenend voor de laatste jaren: mensen raken het vertrouwen in de politiek kwijt. Velen zien het als bijjob waar ze ook nog eens persoonlijk voordeel uit halen. Nochtans is de hoofdtaak van politici ten dienste staan van het volk. We vinden het dan ook belangrijk dat de schepen zelf een stap opzij heeft gezet en dat het onderzoek nu gevoerd kan worden.”

Positie onhoudbaar

Ook meerderheidspartij N-VA, die niet meestapt in de kartellijst van Open VLD, CD&V en Groen tijdens de komende verkiezingen, zegt verbaasd te zijn. “Iedereen is onschuldig tot het tegendeel bewezen is”, zegt kopvrouw Charlotte Verkeyn. “We gaan dus het onderzoek moeten afwachten. Wij zijn nooit van iets dergelijks op de hoogte geweest. In ieder geval was zijn positie onhoudbaar geworden. Wellicht was dit de beste keuze die hij volgens zichzelf kon maken.”

“Kurt was een gewaardeerde collega”, reageert ook N-VA schepen Maxim Donck. “We hebben kennisgenomen van de aantijgingen en hebben geen benul wat ervan aan is. Het onderzoek moet nu zijn werk doen. Het nieuws kwam ook voor ons als een donderslag bij heldere hemel. Kurt heeft die beslissing in eer en geweten genomen.”

Natacha Waldmann, kopvrouw bij Groen die samen met Open VLD en CD&V in een kartellijst stapt, zegt de inhoud van het dossier niet te kennen. “Dit is een interne beslissing bij Open VLD”, zegt ze. “Het lijkt ons echter wel de juiste beslissing te zijn. Wij hopen nu vooral dat het terug over inhoud en Oostende kan gaan.”

Kopstuk bij CD&V Bart Plasschaert werkte naar eigen zeggen de voorbije negen jaar nauw samen met Claeys. “We hebben de voorbije negen jaar goed samengewerkt”, reageert Plasschaert. “Wij zijn de enige twee schepenen die overgebleven zijn uit het vorige bestuur. Dit is een interne zaak van Open VLD, maar het lijkt ons verstandig dat Kurt een stap opzijgezet heeft om het onderzoek grondig te kunnen voeren.”

Klacht van Kurt Claeys

Burgemeester Bart Tommelein (Open VLD) liet al weten het ontslag van Kurt Claeys aanvaard te hebben. Het laatste woord is echter aan Kurt Claeys zelf. “Ik heb als politicus en schepen deontologie en integriteit steeds hoog in het vaandel gedragen. Het is dan ook bijzonder pijnlijk dat ik de laatste maanden op dit punt het voorwerp ben geworden van hevige aanvallen van de oppositie. Lasterlijke aantijgingen die volledig uit de lucht gegrepen zijn en op onjuiste feiten zijn gebaseerd. Ik heb steeds aan politiek gedaan met het oog op het algemeen belang.”

“Ik ben trots op het werk dat ik als schepen van Ruimtelijke ordening en Wonen de laatste jaren samen met mijn collega’s uit de meerderheid heb verricht. Wanneer het stof zal neerdalen zal duidelijk blijken dat ik mijn functie steeds correct, deontologisch en integer heb uitgeoefend. Ik zal op mijn beurt wederom een klacht indienen tegen het betrokken oppositielid wegens lasterlijke aantijgingen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier