Blankenbergse CD&V juicht ongunstig advies RUP10 Park Oost toe: “Nieuwe kansen voor groene long”

Op de foto zien we v.l.n.r. Jan De Soete, Marc Vanderbrigghe, Sandy Buysschaert, Anke Wesenbeek en Marc Dhondt van oppositiepartij CD&V. © WK
Wim Kerkhof
Wim Kerkhof Medewerker KW

Het gemeentelijk RUP dat voorziet in vijfhonderd appartementen rondom het oude zwembad naast Sea Life in Blankenberge, botste op ongunstig advies vanuit het provinciebestuur. Oppositiepartij CD&V ziet daarin nieuwe kansen om toch nog een groene long te kunnen realiseren in de stad, maar burgemeester Björn Prasse vindt die houding hypocriet: “CD&V heeft dit zélf mee in het meerjarenplan ingeschreven.”

CD&V vond het nieuwe RUP dat op tafel lag sowieso al ‘discutabel’. “Heel tevreden dus met de beslissing van het provinciebestuur om een ongunstig advies te geven aan het voorontwerp”, zegt lijsttrekker Sandy Buysschaert. “Het provinciebestuur vraagt onder meer bijkomende duiding over de vijfhonderd extra appartementen die zouden nodig zijn om aan de woonbehoefte te voldoen. Het verwijst daarbij naar twee grote woonprojecten, die al jaren liggen te wachten op ontwikkeling”, aldus Buysschaert.

In strijd met het Gemeentelijk Structuur Plan

Die twee projecten zijn De Lange Thuyn, recent opgestart, en de stationsomgeving. “Die ligt er al jaren verloederd bij”, gaat Buysschaert voort. “Het aantal woonentiteiten die het stadsbestuur in het nieuwe RUP voorziet, is voor ons buiten alle proporties, maar vooral ook in strijd met het Gemeentelijk Structuur Plan dat, en ik citeer: ‘het creëren van een publieke groene parkstructuur die meer samenhang brengt in het gebied en als groene long voor het stadscentrum dient’, vooropstelt. Het is dan ook positief dat het provinciebestuur in zijn ongunstig advies zegt dat het voorontwerp van het RUP hier momenteel onvoldoende rekening mee houdt. Daarnaast vraagt het ook meer onderbouwing in de stelling van het stadsbestuur dat de tennis- en padelclub voor het nieuwe RUP zou moeten wijken. Binnen het Provinciaal Ruimtelijk Structuurplan West-Vlaanderen bestaat er immers een mogelijkheid om via reconversies herbestemmingen mogelijk te maken, maar dan wel enkel indien blijkt dat de huidige bestemming achterhaald is. Voor het oude zwembad kan het reconversiekader worden ingezet, voor de parking bij Sea Life en de huidige tennis- en padelclub is niet duidelijk waarom deze hier niet kunnen blijven. Het stadsbestuur moet z’n huiswerk dus opnieuw maken, en dat koopt wat tijd: het is het toekomstig stadsbestuur dat zal beslissen wat er gebeurt met deze gronden”, klinkt het. CD&V is zelf voorstander van een aangepast RUP met publieke groene long voor de toekomstige generaties. “En voor ons kan de tennis- en padelclub blijven.”

Burgemeester vindt houding hypocriet

Burgemeester Björn Prasse vindt de houding van CD&V hypocriet. “De afspraak is altijd geweest dat het ontwikkelen van de grond waarop het oude zwembad staat, moest dienen om het nieuwe te financieren. De toenmalige meerderheid van CD&V, N-VA en Vooruit heeft dat in 2019 zo opgenomen in zijn meerjarenplanning, en het was óók die meerderheid die er uiteindelijk voor koos om op de site van het nieuwe zwembad een heel nieuw sportcomplex te bouwen. Daardoor heeft het project niet alleen een pak meer gekost, maar liep het ook een paar jaar vertraging op. En wat dat ongunstig advies betreft: de provincie heeft ons alleen gevraagd om het milieueffectrapport grondiger uit te werken”, klinkt het.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier