“Opkomen voor de jeugd”

Ingooigemnaar Martijn De Maesschalck krijgt de zevende opvolgersplaats op Federaal niveau. © gf
Gerda Verbeke

Martijn De Maesschalck (19) krijgt de zevende opvolgersplaats voor Vlaams Belang als volksvertegenwoordiger voor de Kamer in het Federaal Parlement. Hiermee is hij de jongste kandidaat voor de rechts-nationale partij in West-Vlaanderen. “Inzetten op jeugdthema’s die bij de systeempartijen in dovemansoren lijken te vallen, is cruciaal”, zegt De Maesschalck die rechten studeert aan UGent.

De Ingooigemnaar is actief als nationaal bestuurslid bij Vlaams Belang Jongeren (VBJ) en lid van de studentenvereniging Katholiek Vlaams Hoogstudentenverbond (KVHV). “Ik ben zeer gemotiveerd en zal de kans die de partij mij geeft ten volle grijpen. Vlaams Belang zet volop in op jongerenparticipatie”, reageert Martijn De Maesschalk die sinds zijn vijftiende lid is van de partij. “Ik zet in op jeugdthema’s die tot vandaag bij de systeempartijen in dovemansoren lijken te vallen zoals ellenlange wachtrijen in de jeugdzorg, veiligheid in het uitgaan en massamigratie. Niet vanuit een ivoren toren zogezegd in naam van de jongeren maar tussen de jeugd en luisteren naar ‘onze verzuchtingen’, is de oplossing. We zijn niet voor niets de populairste partij bij jongeren.”

Mentaal welzijn

Mochten het vandaag verkiezingen zijn, dan stemt een op de vier first voters (24,9 procent) voor VB blijkt uit een peiling van Hogeschool PXL bij 1.085 stemgerechtigde Vlaamse jongeren. Groen met 17,7 procent is de op een na grootste partij. “Jongeren zijn vaak de eersten die de gevolgen van de massamigratie in hun leefwereld merken”, stelt Martijn. “Hoog tijd dat veiligheid en mentaal welzijn bij de jeugd eerst komen.”

Lokale verkiezingen

De student hoopt ook ervaring op te doen voor de gemeenteraadsverkiezingen van oktober. Op lokaal niveau wil hij bekijken wat de mogelijkheden zijn. “Mijn familie is verankerd in Anzegem en ik wil absoluut iets terugdoen voor onze prachtige gemeente”, aldus Martijn.

Kamerlijsttrekker Wouter Vermeersch (Vlaams Belang) is blij met het engagement van Martijn De Maesschalck. “Hij heeft veel ambitie en kwaliteiten”, klinkt het bij Vermeersch. “Hij belichaamt mee de verdere verjonging en vernieuwing van Vlaams Belang. Immers, wie de jeugd heeft, heeft de toekomst!”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier