Onthaalmoeder dreigt huis te verliezen door aanleg fietssnelweg Waregem: “Zie toekomst als kaartenhuisje in elkaar vallen”

(Foto JF)
Jonathan Folens
Jonathan Folens Medewerker KW

Onthaalmoeder Nadine Vervaeck (65) uit Waregem dreigt haar huis te verliezen door de aanleg van een fietssnelweg langs de spoorweg. Volgens de recent voorgestelde plannen zou de woning gesloopt moeten worden om plaats te maken voor het brede fietspad. “Ik heb me krom gewerkt om mijn huis af te betalen en nu zie ik mijn toekomst als een kaartenhuisje in elkaar vallen.”

Met de fietssnelweg F7 moet het op termijn mogelijk zijn om langs de spoorlijn van Gent tot Kortrijk te fietsen. Vorige week ondertekenden de steden Waregem, Harelbeke en Kortrijk een samenwerkingsovereenkomst met de provincie West-Vlaanderen om de F7 ook over hun grondgebied door te trekken.

Opvallend is dat de rode lijn van het voorgestelde tracé ter hoogte van de Tapuitstraat in Waregem dwars door een huis loopt. Daar woont Nadine Vervaeck (65) al sinds 1989. Ze baat er ook haar crèche uit. Een grasstrook van een viertal meter is al wat haar zijgevel scheidt van de spoorweg. Volgens de plannen die nu op tafel liggen, moet het huis van Nadine weg om plaats te maken voor de fietssnelweg. In het slechtste geval wordt ze onteigend.

Rug tegen de muur

“Het was een enorme klap toen ik dat hoorde”, begint Nadine. “Ik heb het gevoel dat ik met mijn rug tegen de muur sta. Eerder was er al een openbaar onderzoek toen nog onderzocht werd langs welke kant van de spoorweg het fietspad zou komen. Ook toen heb ik bezwaar ingediend en ben ik naar elk inspraakmoment geweest. Blijkbaar haalt dat niets uit. Het is niet te begrijpen waarom de fietssnelweg toch aan deze kant moet komen.”

“Mensen zeggen dat ik wel goed geld zal krijgen voor mijn huisje, maar dat interesseert me eigenlijk niet. Het gaat om de emotionele waarde. Als ze het slopen, ben ik alle jeugdherinneringen van mijn kinderen kwijt. Toen ik hier in 1989 kwam wonen, was het al een oud huis. Er zat zelfs geen badkamer in. Doorheen de jaren heb ik het samen met mijn ex grondig verbouwd. We staken er al onze spaarcenten in. Na de scheiding heb ik hem uitgekocht, ik heb hier immers mijn beroep als onthaalmoeder.”

“Door mijn wankele statuut kon ik daarvoor maar moeilijk een lening krijgen. Ik heb me jarenlang krom gewerkt. Wie als onthaalmoeder niet werkt, heeft geen inkomen. Ik nam twee weken vakantie op een jaar. Intussen gingen mijn twee kinderen studeren op kot en betaalde ik het huis verder af. Pas in november vorig jaar was het eindelijk afbetaald. Ik kan niet uitleggen hoe blij en trots ik was”, zegt Nadine met tranen in de ogen.

“Ik was van plan om eindelijk een beetje te leven. Ik plande nog wat renovatiewerken en was graag op bezoek geweest bij mijn zoon die in Australië woont. Dat is nu allemaal onzeker. Ik durf geen grote kosten meer maken en ga geen zonnepanelen leggen op een huis dat gesloopt moet worden.”

Kaartenhuis

“Al mijn toekomstplannen vallen als een kaartenhuis in elkaar. Als onthaalmoeder ben ik wat aan het afbouwen, maar ik doe het nog steeds graag en blijf aanvragen krijgen, nu zelfs voor baby’s van mensen die hier als kind zelf geweest zijn. Moest ik hier zeker mogen blijven, dan bleef ik doorwerken zolang het ging.”

“Ik vrees om in de toekomst weer in hetzelfde schuitje te belanden. Hoeveel geld zal ik krijgen voor mijn woning? Moet ik opnieuw proberen een lening aan te gaan voor een andere woning? Of zal ik moeten huren? Dan is de erfenis voor mijn kinderen ook nog weg. Ik keek zo uit naar een oude dag zonder zorgen.”

“De moed zou een mens in de schoenen zakken, maar ik ben altijd een vechter geweest. In september begint opnieuw een openbaar onderzoek voor de plannen voor de fietssnelweg en ik zal er alles aan doen om mijn huisje te kunnen houden.”

Moeilijke keuze

Bij de provincie West-Vlaanderen spreken ze van een bijzonder moeilijke keuze om het tracé voor de fietssnelweg vast te leggen. “We hebben de tracés aan beide zijden van de spoorweg goed tegen elkaar afgewogen”, legt gedeputeerde voor Mobiliteit van de Provincie West-Vlaanderen Jurgen Vanlerberghe uit. “Ook aan de overzijde bevonden zich enkele extreem moeilijke obstakels, met name een bedrijf en een containerpark. We hebben een moeilijke keuze moeten maken.”

“Anderzijds streven we ook om het aantal tunnels onder de spoorweg te beperken en de fietssnelweg niet constant van kant te laten wisselen. We onderzochten ook om rond het huis te gaan maar ook hier botsten we op grote technische moeilijkheden. Voor de fietser zou dit niet zomaar een bochtje, maar een grote omweg inhouden.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier