Nieuwe Izegemse evenementenhal krijgt capaciteit van 1.500 mensen

Op de plaats van zaal ISO plant het bestuur een nieuwe evenementenhal.© Frank Meurisse
Op de plaats van zaal ISO plant het bestuur een nieuwe evenementenhal.© Frank Meurisse
Valentijn Dumoulein
Valentijn Dumoulein medewerker KW

Er blijven nog drie kandidaten over om een nieuwe evenementenhal op de plaats van zaal ISO te bouwen. Deze bouwteams moeten nu een ontwerp maken op basis van wat de stad van hen verwacht. Op het verlanglijstje prijken onder andere een zaal van 1.500 mensen die je in stukken kan opdelen, een aparte toog, een keuken en een vestiaire.

Het stadsbestuur voorziet 2,4 miljoen euro voor de bouw van een nieuwe evenementenhal, een project dat in 2022 zal starten. De stad werkt daarvoor met vier gunningscriteria op een totaal van honderd punten. “25 punten gaan naar de inpassing van ons programma, 25 naar de architecturale waarde en inpasbaarheid in de omgeving, 40 punten naar duurzaamheid en 10 punten naar het financiële aspect”, stipt evenementenschepen Lisbet Bogaert (N-VA) aan.

Voorbeeldproject

“We willen hier een voorbeeldproject van maken en stellen dan ook hoge eisen op vlak van akoestiek, onderhoudsvriendelijkheid en energiezuinige toepassingen. We willen de zaal via verplaatsbare wanden of akoestische gordijnen in verschillende compartimenten kunnen indelen. De grote zaal gebruiken voor een staand publiek moet voor 1.500 toeschouwers kunnen. Werk je in een small-versie, dan mikken we op 75 mensen, in een medium-formule op 150 mensen en in een largeversie voor 275 personen. “

Het bestaand sanitair en administratief gebouw aan de voorkant blijft staan . De rest van zaal ISO wordt eind dit jaar afgebroken. De stad wil verder voldoende magazijnruimte, een toog, een bijhorende koelcel en doorgeefkoelkasten, met voldoende afwascapaciteit. “We willen ook een afsluitbare vestiaire voor 750 jassen en lockers voor 200 mensen, het liefst aan het onthaalgedeelte. Dan zijn er meer vierkante meters voor de zaal zelf.”

‘Te weinig naar alternatieve locaties gezocht’

Dat de nieuwe hal met zijn 800 m² ongeveer 300 m² kleiner uitvalt dan de huidige zaal ISO valt niet in goede aarde bij de oppositie. “Zeker als je daar 1.500 toeschouwers wil plaatsen, wordt dat wel heel krap”, menen Kurt Grymonprez (STiP) en Veerle Renier (Groen).

“Zeker als daar nog een podium bij komt. We zien deze zaal liever een stuk groter. We vinden ook dat het bestuur te weinig heeft gezocht om een andere plaats te zoeken om zo geluidsoverlast en mobiliteitsproblemen te beperken. Een hal in een industrieterrein zou beter geweest zijn.

Diverse invulling

Er wordt een afzonderlijke keuken voorzien, waardoor verenigingen eetfestijnen kunnen organiseren. De zaal wordt uitgerust met camera’s, een goede wifiverbinding en een systeem met badges voor alle deuren. Polyvalentie en flexibiliteit staan centraal bij de nieuwe evenementenhal.

“Een gezellige seniorennamiddag met accordeonmuziek, een metaloptreden, een rommelmarkt, een jongerenfuif, een eetfestijn of een boekenbeurs, … Alles wordt mogelijk”, besluit de schepen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier