Netheid van Oostende is verkiezingsthema voor 13 oktober: Strenger optreden tegen overlast door vuilnis?
De netheid van Oostende is voor veel inwoners een belangrijk onderwerp. Er zijn allerlei acties, maar hoe gaat men om met overlast door meeuwen die afvalzakken openprikken, of met sluikstorters? Moet de stad strenger optreden tegen vuilnis? De partijen hebben voorstellen.
PVDA
PVDA pleit voor het vaker leegmaken van vuilnisbakken. Dirk Vanmassenhove: “Er moet vier keer per jaar een gratis publieke dienst komen voor het ophalen van grof huisvuil. PVDA wil afvalstraten in elke wijk die desnoods ook vaker geledigd worden. Ook de gewone vuilnisbakken moeten meermaals per dag leeggemaakt worden tegen de overlast van meeuwen. En zeker ook tijdens de drukke toeristische periodes. Voor ons moeten dergelijke diensten weer in het beheer komen van de stad en niet door de private sector gebeuren. Er moeten ook betere keuzes gemaakt worden rond beplanting, want nu zorgen die voor bergen afval.”
De O-Mens
De O-Mens pleit voor eilanden waar meeuwen kunnen broeden. Yves Miroir: “We willen een totaalplan om de afvalberg te verkleinen en zwerfvuil en sluikstorten beter aan te pakken dan het vorige bestuur. Er moet een rookvrij strand komen met duidelijke handhaving door onder meer strandpolitie. Er moet ook een statiegeldsysteem komen. We hanteren een nultolerantie voor sluikstorten, met mobiele camera’s op hotspots om overtreders te identificeren en te beboeten. We zetten in op preventie en meer GAS-ambtenaren. Er moet een proefproject komen met één grofvuilophaling per jaar met sociale correcties voor kwetsbare groepen. Als stad willen we, net als Wellington, inzetten op programma’s zoals Zero Waste om afval te verminderen en de oorzaak van meeuwenoverlast aan te pakken. Tegen de overlast door meeuwen willen we natuurlijke eilanden creëren waar zeevogels veilig kunnen rusten en broeden, zoals bij de Spuikom.”
Trots op Oostende
Trots op Oostende wil een nachtelijke ophaling van huisvuil. Bart Tommelein: “De afgelopen jaren zijn er heel wat inspanningen gedaan om de stad netter te maken door extra afvalstraten, extra handhavers voor controles op sluikstorten. Dit alles in combinatie met heel wat extra gelegenheidspersoneel tijdens het seizoen. De reinigingsdiensten van de stad worden heel gericht aan het werk gezet. We merken ook dat meer en meer Oostendenaars hun vuilniszak buiten zetten in een zwarte afvalbak, wat ervoor zorgt dat meeuwen geen toegang meer krijgen tot het afval. We kiezen wel voor nachtophaling tijdens de helft van het jaar. Meeuwen zijn ’s avonds en ’s nachts minder actief en dat zal de overlast door opengepikte vuilniszakken verminderen. Dat merken we ook in andere kustgemeenten. Uiteraard in combinatie met extra afvalstraten.”
Vooruit
Vooruit kiest voor verzamelboxen en twee keer per jaar een ophaling van grof huisvuil. John Crombez: “Op de plaatsen die steeds geteisterd worden door meeuwen en waar het afval uitgestrooid op straat ligt, moet er overwogen worden om op de dag voor de ophaling grote verzamelboxen te zetten. Inwoners kunnen daar hun vuilniszakken in plaatsen. De nachtelijke ophaling is een zoveelste poging om het meeuwen- en afvalprobleem aan te pakken, maar deze verzamelboxen zouden het moeten oplossen. Net ook omdat niet iedereen zelf een eigen afvalbak kan plaatsen. Verder moeten ook de drempels om grof huisvuil weg te werken weg. Wat als je vandaag geen auto hebt, niet of minder mobiel bent, niet-digitaal geletterd bent of geen geld hebt voor een ophaling in Oostende? Als stad moeten we ondersteunen in het netjes houden. Daarom, twee keer per jaar een mobiele ophaling van grof huisvuil in de wijken.”
N-VA
Voor N-VA moeten de beleidsmakers de straat op om de problemen te zien. Charlotte Verkeyn: “Een proper en aangenaam Oostende is voor ons een absolute prioriteit. Door verfraaiingen van het openbaar domein willen we zelf dat signaal geven. Wij willen inzetten op avondophaling, maar ook bovengrondse afvalcontainers voorzien. Voor sluikstorters willen wij een nultolerantie. Op drukke dagen voorzien we daarom een opschaling van bijvoorbeeld de strandpolitie. Mensen en verenigingen die echter net bezig zijn met een propere stad willen wij ook meer beloond zien. Tot slot, om de aanblik van de stad te bewaken, zouden wij het geen slecht idee vinden dat eens aan een beurtrol gedacht wordt voor een systematische fysieke rondgang door de beleidsmakers zelf, in aanwezigheid van de teamleaders. Zo kan onmiddellijk proactief gewerkt worden, waar nu te veel gewacht wordt op een melding van de bevolking als het ergens vuil of niet onderhouden is.“
Vlaams Belang
Vlaams Belang wil vervuilers harder aanpakken. Tom Lamont: “De frustraties rond de meeuwenproblematiek blijven aanslepen. Vlaams Belang pleit voor proefprojecten met felgekleurde meeuw-afschrikkende vuilniszakken, het meer promoten van afvalstraten en het invoeren van een nachtelijke ophaling om een antwoord te bieden aan de huidige problemen. Wat sluikstorten betreft, pleiten we voor een hardere aanpak, want we zien dat het jarenlange beleid met een focus op sensibilisering onvoldoende is. In de komende legislatuur willen we de focus verschuiven richting een hardere aanpak van de vervuilers. Zo willen we extra personeel voorzien tijdens de zomermaanden om onmiddellijk te kunnen optreden en camera’s op plaatsen die bekend staan voor sluikstorten. Wie vervuilt, zal moeten betalen.”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier