Nee, Groen is niet uitgeteld in Bredene: “Het enige écht linkse alternatief voor Vooruit”

Sophie Roobrouck, gedoodverfd lijsttrekker Bruce Verburgh en lijstduwer Andrea Otlet: “Groen is niet dood in Bredene!” © MM
Marc Mahieu
Marc Mahieu Medewerker KW

Ze leken de laatste weken wat overstemd door het verbale wapengekletter tussen de meerderheid en Alternatief24, maar vergis u niet: Groen Bredene is verre van uitgespeeld. Dat verzekert Andrea Otlet, de peetmoeder van de groene beweging in Bredene en straks lijstduwer van de Groen-lijst voor de gemeenteraadsverkiezingen. “Want ja, we komen op met een lijst. Meer zelfs, we zijn straks het enige écht linkse alternatief voor deze Vooruit/CD&V-meerderheid.” Groen Bredene belooft meer positiviteit en minder afbraakpolitiek.

Of we de foto in het groen van het Vicogneparkje kunnen nemen? Het tekent de beginselvastheid waarmee Andrea Otlet, Bruce Verburgh en Sophie Roobrouck naar de gemeenteraadsverkiezingen trekken. Huidig gemeenteraadslid Otlet mag stilaan een groene veteraan genoemd en Roobrouck, die voor de partij in het AGB zetelt, stond vorige keer ook al op de lijst. Bruce Verburgh, de gedoodverfde lijsttrekker, daarentegen is nieuw in de lokale politiek. Dat die bijwijlen een krabbenmand is, mocht de brave man de voorbije maanden aan den lijve ondervinden.

Gestart als een van de beloftevolle kandidaten op de Groen-lijst, stapte hij mee over naar verruimingslijst 8450Anders, een project dat het fiat van het Groenbestuur kreeg. Toen Lucas Vandendriessche, op dat moment nog lokaal Groenvoorzitter, de blik ook naar N-VA wendde, bleek dat voor sommige Groen-leden echter een brug te ver. Op de voorstelling van Alternatief24, de zelfverklaarde burgerbeweging waarin ook N-VA-raadsleden Vicky Dereere en Annuschka Steen onderdak vonden, bleek het zoeken naar Bruce Verburgh. Vragen naar zijn afwezigheid werden vakkundig afgewimpeld. Maar toen werd al duidelijk dat Bruce een van de Groen-leden was die de vrijage met N-VA niet (langer) zag zitten.

Wegen gescheiden

“Kijk, Lucas is bij ons vertrokken als voorzitter en is een nieuwe weg ingeslagen. Ik, en samen met mij heel wat Groen-leden, vonden zijn verruimingsplannen te ver gaan. Samenwerken met N-VA ligt gewoon moeilijk”, legt Andrea uit. “Dat is trouwens ook het standpunt van onze moederpartij. Onze wegen met Lucas en voormalig Groen-raadslid Koen Uittenhove zijn gescheiden. Maar begrijp me niet verkeerd, persoonlijk kunnen we nog door één deur.”

Otlet liet na de scheiding alles even bezinken en besloot om alsnog met een Groen-lijst naar de kiezer te trekken. “De lijst is in opmaak. Of we aan een volle lijst komen? Dat is eigenlijk niet zo belangrijk. Wie erop komt moet wel progressief, sociaal en ecologisch zijn.”

Geen afbraakpolitiek

Andrea Otlet heeft ook geen zin in nog meer afbraakpolitiek. “Er zijn de voorbije jaren soms te veel persoonlijke aanvallen geweest. Daar passen wij voor. Wij staan voor een positieve oppositie, ook vandaag al. Als er goeie voorstellen uit de meerderheid komen, dan steunen we die. Het Klimaatplan dat schepen Spillier voorlegde, hebben we goedgekeurd, weliswaar met de bedenking dat het plan verder moet gaan dan vage beloftes.”

In die zin verschilt Groen wat van Alternatief24, meent Sophie Roobrouck. “Kritisch en sceptisch? Absoluut. Maar wij zijn niet uit op een afrekening met Vooruit. Of we met deze aanpak hopen te scoren? We mikken minimaal op het behoud van onze huidige zetel. Maar meer mag natuurlijk altijd…”

Lago-zwembad

Groen wil dat proberen met een programma waarin de klassieke accenten ‘meer groen en natuur’ en ‘leefbaarder wijken’ doorklinken. “We ambiëren ook een evenwichtigere verdeling van de middelen over de wijken”, pikt Bruce Verburgh in. “Kijk maar naar het Masterplan Dorp, dat al jaren stof ligt te vergaren in het gemeentehuis. En neen, we zullen onze bezwaren tegen het Lago-zwembad niet langer opdiepen. In 2022 hebben we met Groen onze bezorgdheden over de betaalbaarheid ervan geuit. Vandaag weten we dat het zwembad er komt. Het heeft dan ook geen zin meer om er verder over te discussiëren. Ik hoop alleen dat we ons vergissen en dat het project rendabel zal zijn.”

Ondanks het vertrek van boegbeelden Vandendriessche en Uittenhove kijkt lijstduwer Otlet hoopvol naar de toekomst. “Er is zeker ruimte voor een progressieve partij in Bredene. Meer zelfs, Groen wordt in oktober het enige écht linkse alternatief voor Vooruit. Het is maar dat u het weet.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier