N-VA Menen-Lauwe-Rekkem maakt partijprogramma én volledige lijst bekend: “Draagkracht bij Menenaar is weg”

Griet Vanryckegem is lijsttrekker (Collage RB)
Rémi Bruggeman
Rémi Bruggeman Medewerker KW

N-VA Menen-Lauwe-Rekkem komt met haar speerpunten naar buiten. Daarvoor baseert de partij zich op een onderzoek dat het de voorbij maanden deed bij verschillende inwoners. Er prijken twintig nieuwe namen op de 31-koppige lijst. Vlaams parlementslid Griet Vanryckegem is lijsttrekker en kandidaat-burgemeester. “Ik neem de zorgen van hier mee naar Brussel.”

N-VA Menen-Lauwe-Rekkem heeft haar partijprogramma klaar en daar is behoorlijk wat werk ingekropen. In mei lanceerde de partij al een app en vraagkaart om te peilen naar de mening en de ideeën van de inwoners van Groot-Menen. De respons was groot, en op basis van de verzamelde feedback werd het programma samengesteld.

Dit programma richt zich op de belangrijkste thema’s volgens de inwoners, met veiligheid als prioriteit, gezien de hoge criminaliteitsgraad en het onveiligheidsgevoel in de regio, aldus N-VA Menen-Lauwe-Rekkem. Het resultaat mag er zijn: er zijn 6 thema’s, 60 plannen en zo ook 6 speerpunten onderscheiden en opgenomen in het programma. De neerslag van de bevraging is te vinden op de site geenpolitiekecampagne.be. Vanaf volgende week worden de belangrijkste thema’s dagelijks uitgelicht.

Inhoud

“Het heeft lang geduurd voor we naar buiten komen met ons programma, maar we wilden eerst ons huiswerk maken”, is lijsttrekker Griet Vanryckegem duidelijk. “We zijn in Menen de eerste partij die met inhoud naar buiten komt. We willen wat de mensen willen duidelijk naar voren schuiven, zonder grote projecten te beloven. Het is de bedoeling om met de zestig actiepunten die we uit ons onderzoek haalden eerst aan de slag te gaan. We willen Menen terug in balans brengen en de Menenaar terug trots maken op z’n stad.”

“We willen Menen terug in balans brengen en de Menenaar terug trots maken op z’n stad.”

Griet Vanryckegem in het stadhuis (gf)
Griet Vanryckegem in het stadhuis (gf)

Veiligheid en mobiliteit benoemt Vanryckegem als de prioriteit. “Dat is iets wat telkens terugkwam. We moeten als stadsbestuur een krachtdadige aanpak durven hebben. De zone 30 in Lauwe leidt bijvoorbeeld tot veel frustraties. Die moet niet weg, maar kan terug naar de tekentafel. In het algemeen is de draagkracht bij onze inwoners weg, ook al hebben we maximaal geïnvesteerd in verenigingen, mensen en cultuur. Er is hier bijvoorbeeld een grote instroom aan niet-Belgen (één derde van de Menenaars, red.). Dat komt onder andere doordat er in Menen al dertig jaar een asielcentrum is. Die instroom moet niet per se stoppen, maar wij willen dat eerlijk gaan analyseren en zeker ook benoemen.”

Dit zijn de zes speerpunten:

1. Veilig en mobiel in onze stad

2. Aan het loket in onze stad

3. Beleven en genieten in onze stad

4. Iedereen mee in onze stad

5. Aan de slag in onze stad

6. Fier en net in onze stad

Lijstvorming

Dat Griet Vanryckegem kandidaat-burgemeester is, is al even geweten. Sinds haar goede score tijdens de Vlaamse verkiezingen in juni zetelt ze ook in het Vlaams parlement. “Ik neem de zorgen van hier mee naar Brussel”, zegt ze daarover. Nieuwkomer Arne Beyens neemt verder de twee plek in, gevolgd door huidig schepen van ondernemen, toerisme en dierenwelzijn Virginie Breye. Op de vierde plek krijgen we een verrassende nieuwe naam: presentator, acteur en model Jeremy Vandoorne uit Lauwe. De top 5 wordt vervolledigd door Nathalie Declercq en lijstduwer is Meens N-VA-pionier Dirk Vanholme.

We zien in het algemeen een mooie mix aan kandidaten. De gemiddelde leeftijd is 51 jaar, er zijn in totaal 20 nieuwe kandidaten en er is rekening gehouden met de verdeling over de verschillende deelgemeenten. Er zijn trouwens vijf jonge mensen die de keuze maken voor N-VA: Sam Lernout (20), Quinten Ramacker (26), Laura Defreyne (24), Arnout Vandenbulcke (18) en David Hossein Mohammadi (23). “Ik bouw graag mee aan de toekomst van onze stad en roep dus alle jongeren op om bewust te gaan stemmen”, sluit Hossein Mohammadi nog af met een duidelijke boodschap.

Dit is de volledige lijst:

1. Griet Vanryckegem (50 – Menen)

2. Arne Beyens (38 – Menen)

3. Virginie Breye (49 – Menen)

4. Jeremy Vandoorne (39 – Lauwe)

5. Nathalie Declercq (51 – Menen)

6. Sam Lernout (20 – Menen)

7. Carine Vanneste (54 – Rekkem)

8. Quinten Ramacker (26 – Menen)

9. Laura Defreyne (24 – Lauwe)

10. Vincent Lannoo (39 – Menen)

11. Steetje Vandenabeele (39 – Lauwe)

12. Patrick Lepoutre (68 – Menen)

13. Ana-Maria Airinei (31 – Menen)

14. Filiep Vandecasteele (61 – Menen)

15. Roos Verbrugghe (70 – Menen)

16. Gino Lambert (74 – Menen)

17. Tabitha Pinceel (49 – Menen)

18. Etienne Kimpe (82 – Menen)

19. Sarminder Dhillon (61 – Menen)

20. Shyrley Derycke (42 – Rekkem)

21. Johan Declercq (60 – Menen)

22. Dini Carrette (73 – Menen)

23. David Hossein Mohammadi (23 – Menen)

24. Arnout Vandenbulcke (18 – Menen)

25. Kathleen Ackou (53 – Menen)

26. Eddy Geldhof (76 – Menen)

27. Sabine Kenes (64 – Menen)

28. Laetitia Ricart (53 – Rekkem)

29. Johan Vandoorne (67 – Lauwe)

30. Ann Roose (62 – Rekkem)

31. Dirk Vanholme (70 – Lauwe)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier