Michiel Van Daele (75) is nieuwe ereburgemeester van Tielt: “Belang van stad en inwoners moet altijd op de eerste plaats staan”
Michiel Van Daele, die tussen 1995 en 2011 burgemeester was van Tielt, krijgt de titel van ereburgemeester. We gingen praten met de kersverse ereburgemeester over heden, verleden en toekomst. “Altijd heb ik het compromis gezocht. Een kwestie van water bij de wijn doen. Vaak tot er geen druppel wijn over was”
Dat Michiel Van Daele de eretitel nu pas krijgt, dertien jaar nadat hij de sjerp doorgaf aan partijgenoot Luc Vannieuwenhuyze, vraagt om een verklaring. “In januari 2012 werd ik gehuldigd door toenmalig gouverneur Paul Breyne. Ook zijn opvolger Carl Decaluwé was er toen zelfs al bij. Dan heb ik ook een schilderij gekregen (dat portret hangt nog steeds in de gemeenteraadszaal tussen de andere burgemeesters, red.). Dat was eigenlijk een goed moment geweest voor de eretitel, maar omdat ik nog politiek actief was heb ik daar toen voor gepast. Ik ben na gemeenteraadslid namelijk ook nog jaren actief geweest als voorzitter van de seniorenwerking van CD&V. Gaandeweg is het idee bij mij ook wat op de achtergrond geraakt, ook omdat er niet meteen een gelegenheid voor was. Tot de voorzitter begin mei plots aan mijn deur stond met een voorstel. Aangezien ik dit jaar mijn 75ste verjaardag vier en aangezien er een fusie voor de deur staat, vond men dat het juiste moment gekomen was.” Dat we in een verkiezingsjaar zitten, zal er toch ook wel iets mee te maken hebben gehad.
“Je kunt dus zeggen dat ik al in de politiek zat nog voor ik geboren was”
De nieuwe ereburgemeester van Tielt kreeg de politiek in elk geval met de paplepel mee. Zijn moeder Magdalena Huys was in 1949 een van de eerste vrouwen in het parlement. “Ze was toen zwanger van mij. Je kunt dus zeggen dat ik al in de politiek zat nog voor ik geboren was.”
Er werd in 1999 ook een straat naar haar vernoemd in Tielt, toen Van Daele burgemeester was. “De naam was destijds een suggestie van Markant, omdat mijn moeder toch veel betekend heeft voor die vereniging. Ik was daar voor alle duidelijkheid zelf nooit vragende partij voor, al kon ik het uiteraard wel appreciëren.”
Stabiliteit
Feit is dat er onder Van Daele veel gerealiseerd werd in Tielt. Zo werd (onder meer) de bibliotheek gebouwd, werden de banden met de zustersteden vernieuwd en was er ook het felbesproken referendum over het bannen van het verkeer op de Markt.
Na enkele bijzonder woelige politieke jaren zorgde Van Daele vanaf 1995 voor een periode van stabiliteit in Tielt. “De vorige burgemeester was afgezet en dat had voor heel veel gerechtelijke procedures gezorgd. En helaas ook voor een grote tweespalt binnen de toenmalige CVP (Burgemeester Marcel Verleye werd in augustus 1991 afgezet als gevolg van onregelmatigheden tijdens het examen voor stadssecretaris. Hij werd toen halfweg de legislatuur opgevolgd door schepen Firmin Warnez, red.). De partij was in twee gesplitst, al haal ik liever geen oude koeien uit de sloot. Ik heb er in mijn eerste legislatuur alles aan gedaan om iedereen weer op dezelfde lijn te krijgen en de eenheid te herstellen. En daar ben ik in geslaagd ook. Altijd heb ik de het compromis gezocht. Een kwestie van water bij de wijn doen. Vaak tot er geen druppel wijn meer over schoot.”
Gemeenteraadsverkiezingen
Wat Van Daele denkt van het huidige politieke landschap bij de fusiepartners? En dan in het bijzonder over het Team Burgemeester van Dirk Verwilst? “De huidige bestuursploeg staat in elk geval duidelijk op één lijn. Wat de verkiezingen betreft volg ik het nieuws en ik lees wat er in de kranten staat, maar andere informatie heb ik daar niet over. Ik weet dus helemaal niet wat er allemaal achter de schermen gebeurd is. Ik hoop alleen dat de rede uiteindelijk zal zegevieren en dat er geen tweespalt ontstaat. Want daar heeft absoluut niemand baat bij. Het belang van de stad en de inwoners moet altijd op de eerste plaats staan.” (SV)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier