May Pyck trekt voorlopig alleen met lijst SVD naar gemeenteraadsverkiezingen in Brugge
Na Nieuwpoort komt de nieuwe politieke beweging Samen voor Democratie (SVD) op 14 oktober ook op in Brugge voor de gemeenteraadsverkiezingen. Tenminste indien de voorlopig enige kandidate May Pyck aan honderd handtekeningen geraakt. “Of als ik de steun krijg van een uittredend Brugs gemeenteraadslid”, stelt ze.
May Pyck (47) woont nog maar sedert december 2023 in Brugge, eerder verbleef ze in Nieuwpoort, Oostende en Knokke-Heist. Maar ze is geen onbekende in Brugse horeca middens. Van 2008 tot 2014 baatte ze het restaurant Channel 16 in Zeebrugge uit.
Keizer
Het faillissement van die zaak is een van de voornaamste redenen waarom May Pyck nu in de politiek stapt: “Mijn zaak is meegesleurd in het faillissement van nv Ostend Queen. Toen heb ik voor het boek ‘De Keizer van Oostende’ bewijsmateriaal geleverd over politieke intriges.”
“Ik ben een zelfstandig ondernemer in hart en nieren, de manier waarop politici toen achter de schermen gemanoeuvreerd hebben, was niet netjes. Het is precies tegen die vriendjespolitiek dat SVD, mijn persoonlijke frustraties vonden jarenlang geen gehoor”, aldus de Brugse, die nu haar job van medische pedicure met freelance werk in restaurant Lio’s in het Oud Sint-Jan
Antivaxxer?
May Pyck wil geen antivaxxer genoemd worden, maar het feit dat tijdens de corona epidemie niet gevaccineerden geweigerd werden op restaurant, zit haar hoog. Ze kantte zich tegen de ‘oneerlijke’ maatregelen tijdens de pandemie en staat kritisch tegenover bepaalde medische behandelingen, nadat ze zelf vele bijwerkingen kreeg, toen ze behandeld werd tegen de ziekte van Lyme. “Maar ik wil niet geassocieerd worden met extremistische standpunten”, aldus de Brugse.
De voorlopig enige kandidate op de Brugse SVD-lijst gaat er prat op dat haar betovergrootvader Marcus Pyck ooit schepen in Uitkerke was. Haar ambities reiken torenhoog: “Ik wil burgemeester van Brugge worden”, zegt ze met een glimlach.
Honderd handtekeningen
Toch beseft ze dat die weg nog lang is. Eerst moet SVD voor 14 september aan honderd handtekeningen geraken om een lijst te kunnen indienen. “Ik pols ook bij een uittredend raadslid en zal tijdens de derby Club-Cercle en andere Brugse evenementen handtekeningen en kandidaten ronselen. Ik ben een groot Clubsupporter.”
Net als dokter Steven Devos in Nieuwpoort is May Pyck ervan overtuigd dat SVD een grote groep kritische, wakkere burgers die zich partijloos voelen kan aanspreken op 14 oktober.
Armoede
“Wij timmeren aan een politiek verhaal dat afwijkt van de establishment partijen maar zonder in extremen te vervallen. Onze nieuwe politieke beweging SVD, die ook opkomt in andere Vlaamse gemeenten, waaronder Nieuwpoort, wil een alternatief bieden voor de traditionele partijen, met een focus op transparantie en het vermijden van vriendjespolitiek.”
“Ik erger mij bijvoorbeeld aan het feit dat het stadsbestuur leegstaande panden laat verkommeren. Doe zou je toch aan een goedkoper tarief kunnen verhuren? SVD streeft naar een politiek die luistert naar de zorgen van burgers, zonder in extremen te vervallen.”
Follow the money
“Met mijn achtergrond in de boekhouding en het toepassen van het “Follow the money”-principe, pleit ik voor een financiële benadering van de politiek. Ik heb kritische bedenkingen over de verdeling van middelen en maak mij zorgen dat Belgische en Vlaamse burgers steeds vaker in de kou worden gelaten, zich als tweederangsburgers voelen, en door het systeem worden uitgeperst.”
“De huidige politieke leiders duwen Vlamingen juist verder in de armoede in plaats van hen te ondersteunen. Maar er gaat bijvoorbeeld wel veel steun naar vluchtelingen. Ik ben tegen oorlog, maar voor diplomatie, tegen elk cordon maar voor democratie”, besluit May Pyck, die bij de vorige verkiezingen uit onvrede zelf niet gaan stemmen is.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier