Lieven Vanbelleghem werd burgemeester, maar moest alweer aftreden: “Ik heb nooit genoten van de sjerp”

Lieven Vanbelleghem: “Voor mij is het zoeken om aan informatie te geraken en dat is nieuw.” (foto pco) © Philippe Corneillie
Redactie KW

De eerste drie jaar van deze legislatuur verliep behoorlijk tumultueus in Langemark-Poelkapelle. Lieven Vanbelleghem (CD&V) werd drie jaar geleden tot ieders verrassing burgemeester, maar belandde onlangs door een bestuurswissel in de oppositie. “De toekomst is warrig, er kan zoveel veranderen”, kijkt hij vooruit.

Op de gemeenteraadsverkiezingen van 2018 verloor CD&V zijn absolute meerderheid, ondanks een toename van het aantal stemmen. “Voor ons was dat nieuw en dat bracht wel enige nervositeit met zich mee”, blikt Lieven Vanbelleghem terug.

“Uit respect voor onze toenmalige coalitiepartner hebben we eerst met Tope8920 gesproken. Laurent Hoornaert voelde dat hij in het midden van het bed lag en voerde de forcing. Zelf was en ben ik niet de strateeg van de partij, ik ben een doener. Als ik er nu op terugblik, sta ik er van versteld hoe weinig ik mij daar nog van herinner. In die begindagen dreef ik op adrenaline. Ik heb een nauwe band met Alain Wyffels (die toen burgemeester was, red.), maar voorafgaand is er nooit gesproken geweest over een burgemeesterswissel.”

“Ik heb anderhalf uur op hem ingepraat, maar zijn besluit stond vast. Ik kreeg van de kiezer het tweede meeste aantal stemmen en wilde mijn verantwoordelijkheid niet ontlopen. Ik heb altijd alles gegeven, achttien jaar lang. Familiaal heb ik me veel dingen ontzegd. Zo heb ik bijvoorbeeld op een zondagnamiddag mijn ouders niet bezocht en ’s nachts is mijn vader gestorven…”

Belaagd

Het bestuursakkoord dat CD&V sloot met N-VA stelde onder andere dat er geen buitenschoolse kinderopvang zou komen in de kerk van Poelkapelle. “In een interview had ik mijn spijt uitgedrukt dat het niet kon doorgaan. Dominique Cool (N-VA) heeft me dat meteen heel kwalijk genomen. Waarom zou ik dat niet mogen verklaren? We hadden met velen aan dat dossier hard gewerkt. En zo is het wantrouwen in de relatie geslopen.”

“Het ging vaak om futiliteiten. Zo was er een brief van Fedasil die niet geregistreerd was. Dat kreeg direct een ondertoon alsof ik bewust het document achterhield. Duidelijker was de dading met de aannemer voor de werken in de Houthulstseweg. Ik had dat niet gemeld en dat was een fout. Ik heb me daarvoor in het schepencollege en de gemeenteraad openlijk verontschuldigd, maar blijkbaar was dat onvoldoende.”

“Ik was heel vaak op het gemeentehuis en liet altijd het licht aan op mijn bureau, maar nooit is Dominique binnen gekomen om over zijn ongenoegens te spreken. Het is heel hard om te zeggen, maar ik heb niet één dag genoten van mijn ambt als burgemeester. Ik voelde me heel erg belaagd.”

Wat in 2024?

Ondertussen heeft de oud-burgemeester zijn eerste gemeenteraad in de oppositie achter de rug. Welke soort rol wil hij daarin spelen? “Ik zal in geen geval mensen aanvallen. Voor mij is het zoeken om aan informatie te geraken en dat is nieuw. Sinds ik geen burgemeester meer ben, is de stroom van mails en telefoons bijna met een mes afgesneden. Maar we hebben wel ervaring en kennis van lopende dossiers en hoe je een gemeente bestuurt. Voor ons is het uitkijken wat voor N-VA nu plots wel zal kunnen en wat bij ons niet kon.”

Op vrijdag 8 oktober vierde Lieven Vanbelleghem zijn vijftigste verjaardag. “Ik had niets in de smiezen, maar plots stond mijn familie hier. Dat nieuwe leven bevalt me, maar mijn dienstbaarheid voor de mensen zal blijven. Ook vanuit de oppositie. En wat de verkiezingen van 2024 zullen brengen, is een open vraag. Zullen we als CD&V opkomen of onder een andere naam? Ik kan niet in een glazen bol kijken hoe de toekomst er zal uitzien. Drie jaar is heel erg lang in de politiek.”

Alain Wyffels: “Niet het enige struikelblok”

Alain Wyffels ambieerde in 2018 nog een halve legislatuur het burgemeestersambt, maar stond uiteindelijk toch meteen zijn sjerp af. “Op maandagmorgen na de verkiezingen zijn Dominique Cool, Jos Meersch en Willy Doop van N-VA bij mij thuis gekomen. Na een korte nacht voelde ik aan dat ik het grote struikelblok zou vormen in de coalitie. Om de nieuwe coalitie alle kans op slagen te geven, heb ik mijn mandaat afgestaan. Nu is gebleken dat ik niet het enige struikelblok was, maar wel de hele CD&V. Ik vind dat flagrante woordbreuk. Er was een verborgen agenda om ons aan de kant te zetten. Ik wens de nieuwe coalitie veel succes in het verenigen van water en vuur. Ik hoop dat er zich meer bindt dan wrok, afgunst en nijd tegenover CD&V.” (pco)