Lange Thuyn wordt geen ‘wuvewijk’

© WK
© WK
Wim Kerkhof
Wim Kerkhof Medewerker KW

In de gemeenteraad lag dinsdag de goedkeuring voor van de straatnamen voor de nieuwe woonwijk De Lange Thuyn. Open VLD stemde tegen. “Onder meer omdat de burgemeester en het schepencollege de adviezen van de cultuurraad zomaar naast zich hebben neergelegd.”

“De afspraak was om alle straten in De Lange Thuyn naar vrouwen te vernoemen, maar de administratie werd daarin teruggefloten. De bevoegde adviesraad werd dus slechts pro forma geconsulteerd”, zegt raadslid Philip Konings.

Volgens burgemeester Daphné Dumery berust dat op een misverstand. “De insteek voor de nieuwe straatnamen was 750 jaar Blankenberge. Daarbij moest er inderdaad naar een evenwicht gestreefd worden, maar het kan toch nooit de bedoeling zijn om één ‘wuvewijk’ te maken met allemaal vrouwelijke straatnamen? Dan heb je van gendergelijkheid niks begrepen. Het vorige bestuur heeft overigens zelf nooit vrouwelijke straatnamen naar voren geschoven.”

Meer Vrouw op Straat

De Lange Thuyn kwam eerder ook ter sprake in het kader van ‘Meer Vrouw op Straat’, de campagne van Sofie Lemaire. Actrice Liesa Naert pleitte toen voor een ‘Hélène Dutrieustraat’ in Blankenberge, naar de pilote die als eerste Belgische vliegenierster enkele vliegrecords brak boven de badstad. Zij heeft de lijst met nieuwe straatnamen niet gehaald.

“Maar dat neemt niet weg dat ze bij een volgende verkaveling alnog een eigen straat kan krijgen”, aldus Dumery. Voor De Lange Thuyn viel de keuze nu op historische figuren zoals Margaretha van Constantinopel.

Blankenbergse verzetsstrijdster

“Verder is er onder anderen een Blankenbergse verzetsstrijdster bij en iemand die in het toerisme actief is geweest. Ik vind het zelf confronterend dat er, naast een resem koninginnen en prinsessen, nog altijd maar twee vrouwelijke straatnamen (de Jeanne Vande Puttelaan en de Anna Stroobandtstraat, red.) zijn in Blankenberge.”

“Maar het zou toch niet tot dergelijke discussies mogen leiden. Anno 2020 zou het juist vanzelfsprekend moeten zijn dat er ook aan vrouwen wordt gedacht, en dat is hier dus wel degelijk het geval. De Lange Thuyn zal meer vrouwelijke dan mannelijke straatnamen tellen”, besluit Dumery.

Volgens Philip Konings van Open VLD zijn de nieuwe straatnamen ook soms onpraktisch. “Zo krijgt het centrale plein de naam ‘Margaretha Van Constantinopel Plein’. De cultuurraad merkte terecht op dat dit in het dagelijks gebruik geenszins de schrijfbaarheid bevordert”, klinkt het.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.