Lancering Everybody Needs SomeBuddy in De Panne

Team Welzijn lanceerde het project naar aanleiding van de Week van de Vrijwilliger. (foto MVO) © Carels
Myriam Van den Putte
Myriam Van den Putte Journaliste Het Wekelijks Nieuws

Het lokaal bestuur is gestart met Everybody Needs SomeBuddy, een buddywerkingsproject voor nieuwkomers, om hen te helpen bij hun integratie. Officieel lanceerde Team Welzijn dit project naar aanleiding van de Week van de Vrijwilliger, met als thema ‘Vrijwilligerswerk is een ontdekkingsreis’.

Volgens het Vlaamse integratiebeleid moeten nieuwkomers een inburgeringstraject volgen. In overeenstemming met het geldende decreet moeten nieuwkomers voldoen aan vier essentiële pijlers voor een succesvolle inburgering: taalverwerving en -gebruik, maatschappelijke oriëntatie, wegwijs maken in het onderwijs en de arbeidsmarkt en participatie in de samenleving. Het lokaal bestuur neemt de verantwoordelijkheid op zich voor de organisatie van de vierde pijler, waarbij een participatietraject van 40 uur essentieel is.

Everbody Needs SomeBuddy

Als antwoord hierop lanceert team Welzijn ‘Everybody Needs SomeBuddy’, een innovatieve buddywerking die nieuwkomers koppelt aan vrijwilligers, verenigingen, organisaties en meer. De titel van dit project is geïnspireerd door de figuren van de Blues Brothers. Door nieuwkomers te matchen met een passende buddy, wordt niet alleen hun participatienetwerk versterkt, maar worden ook nieuwe vrijwilligers aangetrokken voor lokale verenigingen en organisaties.

Concreet betekent dit dat een buddy een nieuwkomer kan begeleiden bij bijvoorbeeld een eerste bezoek aan de burgerlijke stand, aan de bib… “Naast het aanleren van de Nederlandse taal, maatschappelijke oriëntatie en het wegwijs maken in het onderwijs en op de arbeidsmarkt, moeten erkende nieuwkomers nu ook gedurende 40 uur ondergedompeld worden in onze samenleving, in opdracht van de Vlaamse overheid. Deze inspanning is bedoeld om hen zo goed mogelijk voor te bereiden op volwaardige deelname aan onze gemeenschap”, zegt Michèle Vandermeeren, schepen van Inburgering en Senioren.

Wie als vrijwilliger wil bijdragen aan de integratie van nieuwkomers in De Panne, kan contact opnemen met team Welzijn: 058 42 97 80, buddy@depanne.be of www.depanne.be/buddy.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier