Kiest Ruth Vandenberghe voor Vooruit of N-VA?: TBSK heeft twee weken tijd om een nieuwe coalitie op de been te brengen
Team Burgemeester Stadslijst Kortrijk en Ruth Vandenberghe zijn incontournable bij de samenstelling van een volgend Kortrijks stadsbestuur. Door het nieuwe kiesdecreet is ze als stemmenkampioen van de grootste partij sowieso eerst aan zet. Maar door veto’s en het cordon sanitair zijn samenwerkingen zonder Team Burgemeester Stadslijst Kortrijk onmogelijk. Dus is het vooral uitkijken met wie TBSK in zee gaat: N-VA of Vooruit.
PVDA behaalde geen zetels en met Vlaams Belang gaat Ruth Vandenberghe sowieso niet in zee. Dat zei Vandenberghe voor de verkiezingen en herhaalde ze nog eens op zondagavond. “Ik zal alle partijen uit het politieke centrum uitnodigen om te praten over een nieuwe coalitie,” klonk het. Daarmee sluit ze Vlaams Belang uit en verwijst ze naar N-VA (8 zetels), Vooruit (7 zetels) en Groen (2 zetels).
Team Burgemeester Stadslijst Kortrijk telt 18 zetels in de gemeenteraad. Om te besturen heeft de volgende stadscoalitie er 21 nodig. Door samen te werken met Groen haalt TBSK dus geen meerderheid, behalve als ook Vooruit en N-VA meebesturen en opteren voor een tripartite. Maar besturen met drie partijen zou de zaken onnodig complex maken, zeker als je weet dat TBSK in een samenwerking met Vooruit of N-VA aan twee partijen genoeg heeft.
“We nemen de tijd om op basis van de inhoud van onze respectievelijke programma’s de beste keuze te maken”
Groen lijkt zo veroordeeld tot een nieuwe legislatuur op de oppositiebanken. En zo heeft Ruth Vandenberghe twee voor-de-hand-liggende opties. “We willen Kortrijk nog beter maken de komende jaren en we zoeken daarvoor de meest geschikte partner. Ik wil hiervoor de tijd nemen om op basis van de inhoud van onze respectievelijke programma’s de beste keuze te maken”, klonk het bij Ruth Vandenberghe zelf.
Optie 1: Team Burgemeester Stadslijst Kortrijk en N-VA (26 op 41 zetels)
TBSK en N-VA halen samen een zeer comfortabele meerderheid van 26 zetels op een totaal van 41. “Ik heb altijd gezegd dat N-VA het dichtst bij ons programma aanleunt. Het is dus maar logisch dat we hen eerst gaan uitnodigen om te praten over een nieuwe coalitie”, zei Ruth Vandenberghe voor de verkiezingen. Beide partijen staan voor een centrumrechts beleid en willen fors investeren in het veiligheidsbeleid.
Alleen ging N-VA tijdens de campagne vol in het offensief tegen het gevoerde beleid van de stadscoalitie – waar het zelf ook toe behoorde – én tegen TBSK zelf. Zo zou Team Burgemeester de kerntaken verwaarlozen en zich vooral toespitsen op de prestigeprojecten. Het is maar de vraag of TBSK die bitse campagne zomaar laat passeren. “Kortrijk heeft duidelijk aangetoond dat het terug wil naar de kerntaken. We zijn klaar om mee te besturen en zo onze beloftes aan de kiezer waar te maken”, reikt Ronse ook meteen de hand uit naar Ruth Vandenberghe.
Optie 2: Team Burgemeester Stadslijst Kortrijk en Vooruit (25 op 41 zetels)
Vooruit voelde dan weer een heel andere campagne en haalt samen met TBSK een werkbaar zetelaantal: 25 op 41. “Ik zal er alles aan doen om mee te besturen”, sprak lijsttrekker Maxim Veys de militanten toe tijdens zijn speech. “We hopen heel hard op een uitnodiging van Ruth Vandenberghe om mee te besturen en Kortrijk ook de komende zes jaar veilig, betaalbaar en zorgzaam te maken”, klonk het zondag.
Team Burgemeester en Vooruit werkten de voorbije legislaturen goed samen, dus een nieuwe samenwerking – zonder N-VA – behoort zeker tot de mogelijkheden. Alleen belanden dan zowel N-VA als Vlaams Belang in de oppositie, wat zorgt voor een ‘rechts blok’ van 14 zetels.
Optie 3: Stadscoalitie 3.0 (33 op 41 zetels)
De kans dat het gebeurt is miniem, maar een kans blijft een kans. De stadscoalitie (Team Burgemeester, N-VA en Vooruit) van de afgelopen twee legislaturen ging er tijdens de verkiezingen op vooruit en zou in de vernieuwde constellatie 33 zetels halen op een totaal van 41, een meer dan comfortabele meerderheid. Maar als het lukt met twee, is de kans klein dat Ruth Vandenberghe ervoor kiest om opnieuw met drie partijen te besturen. Iedereen wordt zo iets kariger bedeeld in de schepenposten en het wordt moeilijker om tot een evenwichtiger en breedgedragen bestuursakkoord te komen.
De sleutel ligt dus in handen van Ruth Vandenberghe en TBSK. Maandag zijn de eerste gesprekken gestart en ze heeft twee weken de tijd om een nieuwe coalitie op de been te brengen. De lijsttrekkers van alle partijen, Axel Ronse (N-VA), Maxim Veys (Vooruit), Wouter Vermeersch (Vlaams Belang) en David Wemel (Groen) kregen een uitnodiging.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier