Kersvers lijsttrekker Stadslijst Ruth Vandenberghe is opgelucht: “Van Quickenborne dankbaar, hij heeft me naar de politiek gebracht”

Kandidaat-burgemeester Ruth Vandenberghe. © KD
Jules Fremaut

Ruth Vandenberghe slaakt een zucht van opluchting nu ze eindelijk met zekerheid kan zeggen dat ze kandidaat-burgemeester is voor de Stadslijst voor Kortrijk. Tot een tweestrijd met Vincent Van Quickenborne komt het dus niet, hij zet een stapje terug na desastreuze verkiezingsresultaten en neemt vrede met een stekje als lijstduwer.

“Eindelijk duidelijkheid”, reageert een gelukkige Vandenberghe na de Kortrijkse gemeenteraad. Na een eerste periode als waarnemend burgemeester, doet Ruth Vandenberghe in oktober een gooi naar de burgemeesterssjerp in de hoedanigheid van lijsttrekker. Bij de lancering van de Stadslijst voor Kortrijk was het nog niet meteen duidelijk wie dat nu precies zou doen, publiekslieveling Vandenberghe of politiek strateeg Van Quickenborne. Die laatste liet vandaag, rond het middaguur, weten aan Vandenberghe dat hij een ondersteunende rol opneemt bij de gemeenteraadsverkiezingen.

Van Quickenborne ging qua voorkeurstemmen met liefst 65 procent achteruit in ‘zijn’ Kortrijk, maar Vandenberghe rekende zich niet zegezeker. “Ik ben altijd kandidaat-burgemeester geweest, maar we gingen de resultaten eerst afwachten alvorens de knoop door te hakken en alles intern bespreken. Uiteindelijk heeft Vincent zelf beslist om een ondersteunende rol op te nemen binnen het project. Daarvoor ben ik hem heel dankbaar, maar ook voor de steun. Hij heeft me naar de politiek gehaald en stond mee aan de wieg van Team Burgemeester en de stadslijst”, aldus Vandenberghe.