Jean-Marie Dedecker en Marc Descheemaecker bereiken akkoord in Middelkerke: “Onze ego’s aan de kant geschoven om van onze badstad de parel van de Vlaamse kust te maken”

Jean-Marie Dedecker en Marc Descheemaecker schudden elkaar de hand. Ze leggen hun geschillen bij en besturen samen Middelkerke. © Davy Coghe
Stefan Vankerkhoven

“We hebben onze ego’s aan de kant geschoven. Dit is een rationele coalitie, na de emoties tijdens de kiescampagne. Ten voordele van Middelkerke. We hebben N-VA nodig, die partij heeft de macht en de centen in Brussel”, zegt uittredend burgemeester Jean-Marie Dedecker. Zijn partij gaat in Middelkerke een coalitie aan met N-VA, zijn politieke rivaal Marc Descheemaecker wordt schepen van mobiliteit, financiën en sport.

“Anderhalve week stonden we inderdaad nog met getrokken messen tegenover elkaar. Maar onze gemeenschappelijke vriend, kamerlid Theo Francken (N-VA) heeft ons met taartjes verzoend”, bekent de Middelkerkse burgemeester Jean-Marie Dedecker. Zijn partij LDD rijfde op 13 oktober 12 van de 25 zetels binnen. Eén zetel tekort om de meerderheid te halen. Bijgevolg moest Jean-Marie Dedecker op zoek naar een coalitiepartner.

Vlaams Belang

“Ik heb met alle politieke partijen gepraat, ook met het Vlaams Belang. Hun voorzitter Tom Van Grieken is zelfs hiervoor als eerste naar Middelkerke gekomen. Iedereen weet dat ik tegen het cordon sanitaire ben, dat is ondemocratisch. Het zorgt niet alleen in de politiek voor polarisatie, ook in de samenleving.”

“Ik verneem bijvoorbeeld dat de vakbonden het openbaar vervoer in Ninove, waar het Vlaams Belang onder de noemer Forza Ninove een absolute meerderheid heeft, willen boycotten.”

“Iedereen weet dat ik tegen het cordon sanitaire ben, maar als superdemocraat wil ik niet dat Middelkerke schade oploopt”

“Maar als superdemocraat wil ik niet dat mijn gemeente Middelkerke schade oploopt. Ik heb ook met Bart De Wever gesproken, maar het is Theo Francken die voor de verzoening zorgde.”

Onbestuurbaar

“De grootste oppositiepartij Respect eiste drie van de vijf schepenzetels op, in ruil voor een coalitie. Dat wou ik niet, zo wordt Middelkerke onbestuurbaar. Het water tussen Lijst Dedecker en de partij Groen is overigens veel te diep.”

“Trouwens de coalities met amper één zetel op overschot, zijn de beste. Want die hangen het meest aan elkaar. Desnoods doe ik zoals Louis Tobback indertijd in de Kamer en haal ik een ziek gemeenteraadslid uit zijn bed om te komen stemmen”, aldus Jean-Marie Dedecker.

Compromis

Volgens de uittredende burgemeester stonden Lijst Dedecker en N-VA op inhoudelijk vlak dicht bij elkaar: “90 procent van onze programma’s komen overeen, het was makkelijk om een compromis te vinden voor de resterende 10 procent”, vervolgt de Middelkerkse burgemeester.

“We willen samen van Middelkerke de parel aan onze kust maken”

“Hoofddoel is om van Middelkerke de parel aan de kust te maken, meer welvaart voor onze bewoners. Er komen een aantal grote uitdagingen op ons af. Al bijna een halve eeuw is het dossier van de ontsluiting van onze badstad vanaf de E40 geblokkeerd.”

“Welnu, er ligt eindelijk een provinciaal ruimtelijk uitvoeringsplan klaar. We moeten dat aangrijpen om dit te realiseren. Het Vlaams Gewest zal alles financieren. Het plan met een vaste brug over het kanaal is het beste, gezien het toegenomen vrachtverkeer via de binnenvaart.”

Schuldenlast

Middelkerke kampt wel met een schuldenlast van 80 miljoen euro. Volgens Jean-Marie Dedecker zal die de komende twaalf jaar geleidelijk afgebouwd worden: “We beschikken over de beste autofinancieringsmarge van het land, dat zit goed. We moeten niet snoeien in onze investeringen.”

De nieuwe financiënschepen Marc Descheemaecker, wiens partij N-VA van gezonde gemeentefinanciën een prioriteit gemaakt heeft, beaamt: “Ik heb al een gesprek gehad met de financieel directeur en inzage gekregen in de stadsrekeningen. ‘t Komt wel goed. Er staan in onze beleidsvisie geen voorstellen om de belastingen te verhogen. Blijkbaar zat er in de taartjes die Theo Francken meegebracht had een geheim ingrediënt dat onze vroegere geschillen oploste.”

Uitvergroot

“De pers heeft de voorbije maanden gesmuld van onze disputen. Die werden uitvergroot. Natuurlijk regeren de emoties in volle campagne, de ene kandidaat provoceert dan andere. Maar op een bepaald moment neem je een rationele beslissing in het belang van Middelkerke.”

Het nieuwe gemeentebestuur van Middelkerke.
Het nieuwe gemeentebestuur van Middelkerke. © Davy Coghe

Jean-Marie Dedecker vult aan: “N-VA is de partij die aan de macht is in Brussel, je hebt de steun van die partij nodig. Ik ben nu 72 jaar en voel niet meer de nood om mij te absoluut te willen bewijzen. Dit zijn mijn laatste verkiezingen. De voorbije zes jaar heeft mijn team heel wat gerealiseerd voor Middelkerke, na achttien jaar stilstand. Ook op sociaal vlak, denk maar aan de drie crèches die we in onze badstad geopend hebben.”

“N-VA is aan de macht in Brussel, je hebt de steun van die partij nodig”

Het inhoudelijk dispuut over een woontoren op het Rauschenbergplein in Westende is naar verluidt opgelost. “We onderzoeken de mogelijkheid van een ondergrondse parking voor 800 wagens onder een groen plein. De parkeertickets moeten dit project financieren. Pas als dat niet lukt, wordt opnieuw de piste van een woontoren onderzocht. De voetafdruk van die woontoren zou hoe dan ook maximaal 10 procent van het 15.000 m² grote plein mogen beslaan”, aldus Jean-Marie Dedecker.

Nieuw college

Het nieuw schepencollege telt naast de burgemeester vier leden van Lijst Dedecker: Henk Dierendonck (openbaar domein, gebouwen en milieu), Dirk Gilliaert (maatschappelijk welzijn en senioren), Natacha Lejaeghere (toerisme en cultuur) en nieuwkomer Ethel De Blieck (Economie en opgroeien).

Uittredend schepen Dirk De Poortere wordt voorzitter van de gemeenteraad. N-VA verzilvert haar enige zitje in de raad met een schepenambt voor Marc Descheemaecker (mobiliteit, financiën, wegenwerken en sport).

“De voorbije zes jaar hebben we onder leiding van Jean-Marie Middelkerke goed bestuurd. We steunen ten volle zijn beslissing om met N-VA onze badstad te besturen”, aldus Natacha Lejaeghere.

Ethel De Blieck: “Het is een goede zaak. Ik ben blij deel uit te maken van dit team dat de komende zes jaar Middelkerke zal besturen. Er komen tal van uitdagingen op ons af, grote dossiers verlangen een oplossing.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier