Izegems gemeenteraadslid Giel Seynaeve zetelt voortaan als onafhankelijke: “Uit onvrede met plaats op kieslijst”

Giel Seynaeve is niet tevreden en gaat als onafhankelijk gemeenteraadslid verder. © Frank Meurisse
Valentijn Dumoulein
Valentijn Dumoulein medewerker KW

Giel Seynaeve zal nog tot het einde van deze legislatuur als onafhankelijk raadslid zetelen. Het gemeenteraadslid voor Vlaams Belang nam die beslissing uit onmin met de plaats die hij toebedeeld kreeg op de kieslijst van de partij voor de gemeenteraadsverkiezingen van oktober.

In 2018 was Giel nog lijsttrekker voor Vlaams Belang in Izegem. Samen met collega’s Nathalie Dewulf en wijlen Rik Baert kreeg hij zo een zitje in de gemeenteraad. “Vorige week werd echter een gerucht de wereld ingestuurd dat ik me waarschijnlijk geen kandidaat zou stellen voor verkiezingen van oktober, maar er is mij niets over gevraagd en ik had daar zelf geen uitspraken over gedaan”, aldus Giel.

“Maandag is mij dan plots gevraagd of ik lijstduwer wilde zijn. Zo ver mogelijk van plaats één, dus (Die plek is dit keer voor nieuwkomer Sam Weyts – nvdr.). Ik heb beslist om dat niet te doen. Ik heb in het gesprek gevraagd om voor 7 juni de knoop door te hakken. Mijn vraag was hierbij om op de derde plaats te staan, maar ik heb daar tot nu geen reactie op gekregen. Daarom heb ik besloten te breken met de lokale afdeling en voortaan als onafhankelijk raadslid te gaan zetelen. Ik blijf Vlaams-nationalist en zal me daar in de toekomst ook naar gedragen.”

Lijsttrekker Sam Weyts zegt dat het om een spijtig misverstand gaat. “Ik verneem dit met verbazing”, zegt hij. “Ik beschouw Giel als een vriend en goede politicus, maar hij slaat de bal hier wat mis, vrees ik. Ik kon simpelweg nog geen uitsluitsel geven over de lijstvorming, omdat we van nationaal uit pas na de verkiezingen van 9 juni hier werk mogen van maken. Op heden is enkel het lijsttrekkerschap vastgelegd.”

“Ik heb dus nooit ja of neen gezegd wat die derde plek betreft. Het klopt dat ik hem gepolst had voor het lijstduwerschap, maar dat was goedbedoeld. Rik Baert toonde daar eerder interesse in, maar door zijn spijtige overlijden gaat dat uiteraard niet meer. Ik dacht dat Giel daar misschien interesse in zou hebben. Na de verkiezingen van 9 juni ging ik sowieso nog samen zitten met hem, maar spijtig genoeg heeft hij nu zelf deze beslissing gemaakt.”