Huis van de Blankenbergenaar blijft omstreden: oppositie vreest financiële kater

De oppositie vindt het Huis van de Blankenbergenaar een verdoken vastgoedproject. © gf/foto CAAAP
Wim Kerkhof
Wim Kerkhof Medewerker KW

De intentie van de huidige bestuurscoalitie om een nieuw administratief centrum uit te bouwen op de site van het Sociaal Huis en het jeugdhuis De Leute, botste eerder al op weerstand van de oppositie, die het dossier wegzette als een verdoken vastgoedproject. In een gezamenlijke mededeling viseren N-VA en CD&V nu opnieuw burgemeester Björn Prasse.

“Het ‘spontaan’ ingestuurde voorstel, zoals het in augustus 2023 nog genoemd werd door de burgemeester, bleef na een discussie tussen meerderheid en oppositie in de gemeenteraad onder de radar. Logisch, gezien de vele verontwaardigde reacties vanuit de bevolking. Maar dit dossier blijkt nu tóch nog altijd te circuleren”, klinkt het. Gemeenteraadsleden Daphné Dumery (N-VA) en Sandy Buysschaert (CD&V) claimen immers dat ze een best and final offer van de vastgoedontwikkelaar onder ogen kregen. “Tot driemaal toe betrappen we de burgemeester op leugens in dit project. Zijn verklaringen dat dit project het stadsbestuur niets zou kosten, zijn sowieso al fout. Het bestuur zou de gronden van het sociaal huis en jeugdhuis immers moeten overdragen aan de vastgoedontwikkelaar, in ruil voor het gelijkvloers waar het dan de stadsdiensten wil in huisvesten”, zeggen Dumery en Buysschaert.

financiële kater?

Die ruil zou volgens hen gepaard gaan met een oplegsom van meer dan vier miljoen euro. “Het klopt dus ook helemaal niet dat het de Blankenbergenaar niets zou kosten. De burgemeester stelde bovendien dat de renovatie van het stadhuis tot 10 miljoen euro zou kosten. Ook dat is gelogen. Dergelijke becijferingen waren uit de lucht gegrepen om dit vastgoedproject goed te praten en ónze beleidskeuze onderuit te halen. Het hoogbouwproject dat het huidig bestuur onder de noemer ‘Huis van de Blankenbergenaar’ probeert te verkopen, dreigt de Blankenbergse belastingbetaler met een financiële kater op te zadelen”, klinkt het.

De oppositie spreekt verder van een ‘bedenkelijke constructie’. “Het voorstel ligt op tafel om de stad te laten meedelen in de meerwaarde. Hoe kan men het algemeen belang laten primeren als men in dergelijke constructie meestapt die puur gebaseerd is op extra meerwaarde creëren? Hiermee doet het huidig stadsbestuur mee aan de drang van de vastgoedsector om meer en hoger te bouwen op hetzelfde perceel. Wie loopt hier met de winst weg?”

reactie Prasse

“Beetje zure reactie als je weet dat wij nieuwbouw zo goed als kosteloos kunnen bekomen en hun renovatieproject een kleine 10 miljoen euro had moeten kosten. De grond, en het aandeel van de eigendom komt na oplevering ook terug naar de stad. Maar ik begrijp ergens wel dat de oppositie het moeilijk te verteren vindt dat deze bestuursploeg op zo’n korte periode nog een project aan het realiseren is”, reageert burgemeester Björn Prasse kort. (WK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier