Herwig maakt je met nieuw boek wegwijs in lokaal bestuur
Na ‘Wegwijs in uw gemeente’ uit 2018 heeft professor Herwig Reynaert (58) naar aanleiding van de komende gemeenteraadsverkiezingen opnieuw een laagdrempelig boekje geschreven. Het heet ‘Wegwijs in uw lokaal bestuur’ en leest als een trein.
De uitgave richt zich tot iedereen met een gezonde interesse in de werking van de gemeenten, zowel de modale burger als de huidige of toekomstige politici. “Nergens is de democratie zo tastbaar en staat de overheid zo dicht bij de mensen als in een lokaal bestuur”, zegt Herwig. “En toch bestaat er nog heel wat onwetendheid op dat vlak. Daar probeer ik met mijn boekje in eenvoudige, heldere taal aan te verhelpen.”
Herwig, die in de Koningsdreef woont, is decaan van de faculteit Politieke en Sociale Wetenschappen aan de Gentse universiteit, waar hij doceert, publiceert en onderzoekswerk verricht. Voorts is hij voorzitter van het Centrum voor Lokale Politiek.
Geen stemplicht meer
In het boek heeft Herwig het over de verkiezingen, de ingewikkelde berekening van de zetelverdeling, het burgemeestersambt, de schepenen, de gemeenteraad, de financiën, het OCMW, de politie, de brandweer, enzovoort.
“Een grote verandering bij de komende lokale verkiezingen is dat de huidige opkomstplicht vervangen wordt door een stemrecht”, zegt hij. “Concreet betekent dit dat je niet meer verplicht bent om te gaan stemmen. Dat kan tot verrassende verschuivingen leiden.”
“Ook het aanduiden van de burgemeester gebeurt anders dan tot nu toe. De partij met het grootste aantal stemmen krijgt gedurende twee weken het initiatief om een coalitie te vormen. Als dat lukt, dan wordt diegene met het hoogste aantal stemmen binnen die grootste partij automatisch burgemeester. De politieke legislatuur start voortaan trouwens niet meer begin januari, maar begin december, een maand eerder. En de lijststemmen kunnen de persoonlijke score van een kandidaat niet meer aandikken. Zij met de hoogste aantallen voorkeurstemmen halen hun zitje sowieso binnen. Dat maakt de plaats op de lijst een stuk minder belangrijk.”
Herwig heeft op de eerste plaats een praktisch boekje willen maken, met dezelfde duidelijke indeling van het gelijkaardige werk uit 2018. Het voorwoord is van de hand van Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Gwendolyn Rutten. “Het lokaal bestuur is een houvast ”, schrijft ze. (JS)
Wegwijs in uw lokaal bestuur, uitgeverij Vanden Broele Brugge, 111 bladzijden, 27 euro.
Verkiezingen 2024
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier