Harelbeekse burgerdochter Yasmine Top gaat in Kortrijkse politiek voor Vooruit: “Ben opgegroeid met politiek”

Yasmine Top is niet aan haar proefstuk toe in de politieke wereld (Foto Kristof Desmet)
Rémi Bruggeman
Rémi Bruggeman Medewerker KW

Yasmine Top (31), dochter van de Harelbeekse Vooruit-burgemeester Alain Top (57), zal de 32e plaats innemen op de Kortrijkse lijst bij de socialisten voor de volgende gemeenteraadsverkiezingen. Ze was eerder al actief in Harelbeke en Gent voor de partij. “Papa is heel tevreden met mijn keuze.”

De appel valt niet ver van de boom. Met Harelbeeks Vooruit-burgemeester Alain Top (57) als vader was Yasmine Top (31) haast voorbestemd voor een leven waarin politiek een rol zou spelen. “Vader betrok ons al van toen we heel jong waren in de politiek”, geeft ze toe. “Als kind gingen m’n zus en ik naar vele evenementen mee met onze vader. Thuis aan de keukentafel ging het ook vaak over politiek, eigenlijk elke dag.”

“Aan de keukentafel ging het als kind elke dag over politiek”

Jongsocialisten

Dat leidde ertoe dat ze al van jongs af aan een lidkaart had van de partij Vooruit. Ze was vanaf haar 21e ook bestuurslid van de Jongsocialisten. “Ik deed dat twee jaar”, blikt Top daarop terug. “Dat was leuk, maar ook heel intens. In die periode nam politiek wel het grootste deel van mijn vrije tijd in beslag.”

“Ook lokaal was ik nauw verbonden met de partij, zowel in Harelbeke als in Gent. Ik woonde na mijn studies zeven jaar in Gent en kwam er in 2018 op met de gemeenteraadsverkiezingen. Ik was op zich tevreden met mijn persoonlijk resultaat (1.494 voorkeursstemmen, red.), maar de partij kreeg toen wel serieuze klappen. Iets later nam ik een politieke pauze doordat ik nieuwe carrièrekansen kreeg. Nu wil ik er in Kortrijk terug voor gaan.”

Terugkomst

Sinds december 2023 woont Yasmine Top immers in het Kortrijkse centrum. “Ik voel mij eigenlijk helemaal geen nieuwe inwoner”, aldus de politica. “Ik zou eerder zeggen dat ik ben teruggekeerd. Een groot deel van mijn leven heeft zich al in Kortrijk afgespeeld. Ik liep in het middelbaar school in het Atheneum Pottelberg (nu Athena, red.) en studeerde ook aan VIVES Hogeschool de HBO5-opleiding verpleegkunde. Ik trok toen ik jonger was bovendien vaak naar Kortrijk om wat cultuur te beleven. Als mensen mij vragen wat Kortrijk is, dan zeg ik dat het een kleine stad is die wel alles heeft wat een grootstad te bieden heeft.”

Net daarom wil Top graag mee timmeren aan de weg die de meerderheid de vorige legislatuur al is ingeslagen. “Ik ben tevreden met het huidige beleid (coalitie van Team Burgemeester, Vooruit en N-VA, red.), al mag het van mij nog iets roder. Ik wil een stad met kwalitatieve zorg en een rijk cultuuraanbod, waarbij iedereen bereikt wordt. De juiste stappen zijn gezet en nu moeten we in de volgende legislatuur kunnen beschermen wat verworven is.”

“Mijn grootste persoonlijke strijdpunt is de zorg. De zorgsector en socialisten gaan sowieso samen, maar aangezien ik psychiatrisch verpleegkundige ben, is dat bij mij misschien nog iets sterker. Wat ik aanvoel wanneer ik mijn job uitoefen, is een soort van thermometer van hoe het met de maatschappij gesteld is. Als ik zie dat er veel gedwongen opnames, eenzaamheid of verslaving optreden, dan kan het zijn dat er iets schort bij bepaalde instanties.”

Digitale campagne

Yasmine Top zal opkomen op de 32e plek, waarmee ze achteraan de lijst bengelt. “Toen Maxim (Veys, gemeenteraadslid Vooruit Kortrijk, red.) me vroeg welke plek ik wou, zei ik dat het me niet uit maakte. Ik heb geen eisen of verwachtingen en wil gewoon bijdragen aan de campagne. Ik hoop alleszins wat meer gewicht in de schaal te kunnen leggen tijdens de onderhandelingen.”

Hoe zal Yasmine Top campagne gaan voeren de komende maanden? “Toen ik opkwam met de gemeenteraadsverkiezingen in Gent, was dat een heel drukke periode. Ik geloof echt in huisbezoeken en denk dat de papieren campagne meer en meer uitsterft. Ik zie mezelf dan eerder inzetten op een digitale campagne via sociale media.”

En hoe reageerde vader Alain Top ten slotte? “Het is natuurlijk niet de eerste keer dat ik politiek actief ben en we hadden wat overlegd vooraleer ik definitief besliste. Papa zou me sowieso niet zeggen wat ik moet doen. We hebben gewoon alle voor- en nadelen op een rij gezet. Hij is alleszins heel tevreden met mijn keuze.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier