Groen Bredene hekelt aanpak van voormalig kerkhof Sas

Op de foto vlnr. secretaris Bruce Verburgh, bestuurslid Kris Costenoble, gemeenteraadslid Andrea Otlet en voorzitter Lucas Vandendriessche. © MM
Redactie KW

Burgemeester Steve Vandenberghe probeerde onlangs de kerkfabriek, samen met de gemeente eigenaar van het voormalig kerkhof Sas, ervan te overtuigen om net als het gemeentebestuur van haar stuk een groenzone te maken. “Het is makkelijk om de ‘groene jongen’ uit te hangen wanneer je vooraf al weet dat je op je eigen, beperkte lap grond sowieso niet kunt bouwen”, hekelt Lucas Vandendriessche van 8450Anders.

Enkele weken geleden stuurde het gemeentebestuur het bericht de wereld in dat het zijn stukje grond op de vroegere begraafplaats Sas zal inrichten als groenzone. “Op een kerkhof bouw je niet, was de stelling… Op de gemeenteraad van augustus verklaarde de burgemeester dat de gemeente dat stuk perfect te gelde had kunnen maken. Echter… in werkelijkheid kan er op dat driehoekig lapje grond van de gemeente (1.672 vierkante meter) gewoon niet gebouwd worden!”

Hoogbouw

“De gemeenteraad besliste op 26 juni 2009 om de begraafplaats Sas te saneren. “Na een grafrust van tien jaar werd het kerkhof gesaneerd en nu kan er eindelijk verkocht of gebouwd worden. Het is duidelijk wat de intenties waren van gemeente en kerkfabriek samen: bijkomende hoogbouw op die site. Het Ruimtelijke Uitvoeringsplan maakt dat ook duidelijk: de nabestemming is woningbouw van minstens 72 wooneenheden.”

“Nu er echter een kink in de kabel is tussen kerk en gemeente, neemt de meerderheid de vlucht vooruit op een wel heel opportunistische manier. Het kleinste kind kan zien dat die langwerpige driehoek van 1.672 vierkante meter niet kan bebouwd worden. De bebouwing was vooral voorzien op het stuk grond van de kerkfabriek. Wij kregen deze informatie bevestigd door een deskundige. Dan is het wel erg opportunistisch om nu opeens te verkondigen dat je op een kerkhof niet bouwt en voor ‘groen’ kiest. Op een moment dat je bouwgrond geen echte bouwgrond meer is.”

Voorlopig kan de gemeente met haar stuk grond weinig anders doen dan vergroenen. Maar als het hen echt menens is, dan kunnen ze veel verder gaan. Wij stellen voor dat het gemeentebestuur het RUP herziet en het volledige stuk grond van de vroegere begraafplaats Sas bestemt als groenzone. Dan is er geen discussie meer. Eigenlijk is de kerkfabriek in deze schatplichtig en zou ze mee moeten stappen in dat verhaal.”

Tijd- en planschade

Het RUP aanpassen zou een mogelijkheid zijn volgens schepen van Ruimtelijke Ordening Kristof Vermeire (CD&V). “Maar die procedure neemt minstens twee jaar in beslag en zou allicht te laat komen want de kerkfabriek wil op korte termijn de grond te gelde maken. We zouden als gemeente dan ook met planschade geconfronteerd worden voor een kerkhofsite die we zelf gesaneerd hebben. Leg dat maar eens uit aan de Bredenaar.”

Vermeire wijst er ook op dat het gemeentebestuur de beslissing trof om de zone te vergroenen lang voor het wist dat de kerkfabriek eigenaar was van een deel van de gronden. “We gingen ervan uit dat de gemeente 100% eigenaar was van de begraafplaats, die ze meer dan 100 jaar had uitgebaat. Maar we zijn pas recent te weten gekomen dat dit niet zo is. We hebben daarop meteen met de kerkfabriek samengezeten en voorgesteld om niet te laten bebouwen. Maar zij zijn daar niet op ingegaan. Hoe jammer we dat ook mogen vinden.”

(MM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier