Grenspaal op strand De Panne wordt in eer hersteld
De grenspaal op het strand, die de grens tussen België en Frankrijk aanduidt, werd recent beschadigd. De besturen van de grensgemeentes De Panne en Bray-Dunes zullen nu samen kijken om de grenspaal in eer te herstellen.
In 1814, vijf maanden na de val van Napoleon, organiseerden de overwinnende mogendheden (Pruisen, Oostenrijk, Rusland en het Verenigd Koninkrijk) het Congres van Wenen om de toekomst van Europa te bespreken.
‘Borne Napoléon’
Het congres besloot onder andere over de kwestie van de naoorlogse grenzen en de oprichting van middelgrote staten. Het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden was zo’n middelgrote staat die van 1815 tot 1830 het grondgebied van het huidige België en Nederland omvatte.
In de periode na het congres van Wenen werd het ‘nieuwe’ land afgebakend met grenspalen. In heel Frankrijk is een grenspaal gekend als een ‘borne Napoléon’.
Grenspalen in De Panne
Op de grens tussen het toenmalige Koninkrijk der Nederlanden en Frankrijk werden tussen de gemeenten Bray-Dunes en De Panne (Adinkerke) twee grenspalen neergezet. Een op het strand en een op de grensovergang aan de Mol/Perroquet. Over de vaart Nieuwpoort-Dunkerque vind je ook twee grenspalen tussen De Panne (Adinkerke) en Ghyvelde.
De grenspalen zijn gemaakt in marmer uit Boulogne, vermelden het jaartal 1819 en geven zo de juiste richting aan van het land waarvan ze de scheiding duidelijk maken (‘N’ ten oosten en ‘F’ aan de westelijke kant).
Herstel na beschadiging
Recent raakte de grenspaal op het strand zwaar beschadigd. De burgemeester Christine Gilloots van Bray-Dunes en Bram Degrieck van De Panne zijn hieromtrent samengekomen en willen graag de grenspaal in eer herstellen.
Op dezelfde plaats werd in 2005 een informatiepaneel geplaatst tussen de twee toenmalige burgemeesters. Ook dit bord wordt onder handen genomen. Op welke manier dat zal gebeuren, is nog niet duidelijk.
“Dichter bij elkaar komen”
Burgemeester Bram Degrieck: “Historisch zou je kunnen stellen dat grenspalen bedoeld zijn om twee volkeren uit elkaar te halen. Voor de restauratie van deze grenspaal wil ik samen met collega Gilloots net onze twee gemeenten wat dichter bij elkaar krijgen.”
“We zijn met elkander verbroederd, maar verder dan het ondertekenen van een formeel blaadje papier zijn we in het verleden niet gekomen. Tijd om daar verandering in te brengen en deze grenspaal kan daar symbool voor staan.”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier