“Zuur geld dat voor veel andere zaken zou kunnen dienen”: oppositie hekelt hoog prijskaartje renovatie schoorsteen
In Izegem zijn de restauratiewerken aan de schoorsteen van de voormalige Etiz-elektriciteitscentrale gestart. Daarmee wordt de iconische schoorsteen, de laatste overblijvende in de stad, weer in ere hersteld. De oppositie hekelt echter het hoge prijskaartje en vreesde even dat subsidies mislopen zouden worden.
“Er is gestart met het uitslijpen van het voegwerk van de schoorsteen. Intussen is een firma ook gestart met testen om de bakstenen constructie te zandstralen”, verduidelijkt erfgoedschepen Kurt Himpe (N-VA). “In 1972 werd in Izegem een eigen televisie- en radiodistributienet opgericht en werd ook gestart met elektriciteitsvoorziening. Etiz (Elektriciteit en Televisie in Izegem – nvdr.) zag het levenslicht. In augustus van dat jaar werd met een enorme kraan een betonnen zendcabine op de schoorsteen geplaatst. Daarvoor werd de schoorsteen ook deels afgebroken. We willen de schoorsteen nu weer zeven meter opmetselen tot de oorspronkelijke 45 meter hoogte en de schouwkop herstellen. Dat zal gebeuren nadat de cabine weer afgenomen is, wat ten vroegste in maart zal gebeuren”, verduidelijkt de schepen.
Stoommachine
De stad zal de cabine op de site zelf plaatsen en laten onderzoeken op eventuele erfgoedwaarde. “De restauratie van de schoorsteen is de eerste stap”, weet Himpe. “Er is een beheersplan opgemaakt voor de grondige herwaardering van de hele site. De stoommachine, de grootst bewaarde van ons land, werd al in 1978 beschermd als monument. De voormalige elektriciteitscentrale kreeg in 2015 een bescherming.
Oppositiepartij Stip vindt dat het geld voor de restauratie beter voor iets anders kon dienen. “Zonder daarbij afbreuk te doen aan onze pro-erfgoedvisie”, zegt raadslid Kurt Grymonprez (Stip). “De stoommachine heeft bijvoorbeeld een veel grotere waarde dan deze schoorsteen. De stad schermde indertijd met het feit dat Vlaamse subsidies de kostprijs wat zouden drukken, maar toch vinden wij dit een verloren uitgave. Op een raming van 206.597 euro werd een subsidie van 123.958 euro toegekend. Alleen vernemen we nu dat de werkelijke gunningsprijs op 372.000 euro ligt. Dat betekent dat de stad nog steeds 248.000 euro zelf zal moeten betalen, ruim 88.000 euro meer dan verwacht.We zijn zeker niet tegen erfgoed, maar voor een schoorsteen is dit zuur geld dat voor veel andere dingen zou kunnen worden gebruikt.”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier