Woonzorgcentrum De Boomgaard krijgt rollatorpad en zorgtuin
OCMW Langemark krijgt een subsidie van bijna 50.000 euro om de tuin van woonzorgcentrum De Boomgaard her aan te leggen tot een zorgtuin, met rollatorpad, rustpunten en inkleding met streekeigen plantgoed. “De groene omgeving moet mensen uitnodigen om weer naar buiten te komen”, zegt schepen van Welzijn Heidi Coppenolle.
Het woonzorgcentrum De Boomgaard werd tien jaar geleden gebouwd, huisvest 80 bewoners en stelt 91 personeelsleden tewerk. In 2013 werden er acht volkstuinen aangelegd op de site. Er werden ook drie verhoogde plantbakken geplaatst waar bewoners in kunnen tuinieren. “Vanuit het woonzorgcentrum ontstond het idee om werk te maken van een warme zorgtuin rondom de huidige volkstuinen”, zegt schepen van Welzijn Heidi Coppenolle (N-VA). “Met de ontsluiting en de verdere inrichting van de tuin wil men vooral inzetten op het verbeteren van de mentale gezondheid van de bewoners in het woonzorgcentrum en de gebruikers van de zorgcampus.”
Buiten komen
“Zorgwekkend is dat sinds de coronacrisis meer dan een kwart van de ouderen niet meer buiten komt”, vervolgt de schepen. “De aantrekkelijke groene omgeving moet mensen weer uitnodigen om naar buiten te komen. Want natuur doet goed: het verlaagt de hartslag en de stress, het zorgt voor verstrooiing, minder pijnervaringen, minder depressies en minder slaapproblemen. Daarnaast kan de tuin de zintuigen prikkelen en mensen stimuleren om herinneringen boven te halen.”
Ontmoetingsplaats
Daarom wordt de binnentuin, die nu vooral uit gazon bestaat, omgevormd tot de warme zorgtuin. “Daartoe diende het OCMW een project in bij het herstelfonds voor de aanleg van een rollatorpad met bijhorende rustpunten, herinrichting van de binnentuin en inkleding van de tuin met streekeigen plantgoed. De bewoners van het woonzorgcentrum moeten de tuin ten volle kunnen beleven op een voor hen toegankelijke manier. De tuin moet ook een middel worden om de band aan te halen tussen het woonzorgcentrum, buurtbewoners, verenigingen en scholen en een natuurlijke ontmoetingsplaats worden voor jong en oud. Zo kan er ook een mooie wisselwerking ontstaan met de hondenloopweide die achter de zorgtuin komt.”
Het project werd geraamd op 73.875,80 euro, maar er werd 48.019,27 euro subsidie toegekend. De eigen inbreng van de gemeente bedraagt nog 25.856,53 euro. De aanleg van het rollatorpad wordt geraamd op 40.000 euro. (TOGH)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier