Wervik gaat op drie locaties ontharden
De gemeenteraad keurde de ontharding op het plein in de Westmolenstraat, wat verderop het kruispunt met de Hansbekestraat en een doodlopende straat op de wijk Hoogland in Kruiseke goed. De kostprijs voor de drie locaties is geraamd op 239.507,15 euro, btw inbegrepen. Studiebureau Cnockaert kwam de plannen toelichten. De uitvoering is voorzien van november tot en met maart.
Eind september 2021 keurde de gemeenteraad de regionale onthardingsstrategie goed voor Zuid-West-Vlaanderen. Enkele locaties werden geselecteerd om een dossier uit te werken om deze te ontharden. In het najaar van 2023 werden de buurtbewoners naar het stadhuis uitgenodigd voor een infomoment, om de dossiers toe te lichten. Voor ontharding van het Elf Juliplein bleek er niet voldoende draagvlak en zag het lokaal bestuur af van die plannen.
In het groot middenplein van de Westmolenstraat worden zaagsneden gemaakt in het asfalt en het asfalt en de fundering opengebroken. Deze zones worden opgevuld met teelaarde en aangeplant. Het asfalt dat niet wordt opengebroken op het plein doet dienst als wandelpad of als verbindingsweg voor de vier aanpalende woningen. “De parking aan die kant blijft”, benadrukt schepen Bercy Slegers (CD&V). “In de bocht van de Westmolenstraat en op het kruispunt met de Wallestraat wordt verharding opgebroken en worden deze zones aangeplant om de wegbreedte te versmallen, wat de mobiliteit ten goede komt.”
Hansbekestraat
In de Hansbekestraat worden de twee bestaande verkeersgeleiders op het kruispunt met de Westmolenstraat opengebroken. In het verlengde van het voetpad, richting recreatie-eiland de Balokken, wordt de verharding voor de woningen (met uitzondering van de opritten) opengebroken en aangeplant met lage beplanting tot over het kruispunt met de Westmolenstraat. Hierdoor wordt de brede rijweg in de Hansbekestraat versmald naar 6,50 meter breedte. Ook in de Westmolenstraat wordt de rijweg tegen het kruispunt met de Hansbekestraat versmald naar 5,5 meter, om de rijsnelheid te verminderen.
In de doodlopende pijpenkop, ter hoogte van de begraafplaats in Kruiseke, worden zaagsneden gemaakt in het asfalt en worden deze zones opgevuld met teelaarde en beplanting. Het asfalt dat niet opgebroken wordt doet dienst als wandelpad richting de aangelegde notentuin en groenzone tegen de John Edenstraat. Ter hoogte van de toegang tot de begraafplaats wordt een ontmoetingsplein voorzien.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier