Werkgroep Trage Wegen opgedoekt, oppositie stemt tegen: “Wil van voorzitter was wet”
Ongezien tijdens een gemeenteraad. Schepen Jürgen Deceuninck (STERK) haalde zwaar uit naar Martin Desimpel, de voorzitter van de werkgroep Trage Wegen Moorslede. “Zijn wil is wet en hij is de voornaamste reden waarom we de werkgroep willen opheffen”, klonk het. “Hij zet bewoners tegen elkaar op en bedreigt ze. Dit moet stoppen.”
“Hij is totaal niet onpartijdig als voorzitter. Eind december en begin januari gaf hij zich tijdens huisbezoeken uit voor iemand van de gemeente en deed de inwoners beloftes en vertelde leugens. Meerderheid tegen oppositie is het opheffen van het reglement werkgroep Trage Wegen goedgekeurd. Vier van de acht stemgerechtigde leden namen ontslag, de vertegenwoordigers van de werkgroep realistische Trage Wegen, de wandeclub, het ABS en de Landelijke Gilde. “Door die ontslagen is een evenwichtige samenstelling van de werkgroep volledig zoek, iets wat cruciaal is om tot gedragen adviezen te komen in deze delicate materie”, aldus de schepen.
Begrip voor ontslagen
“De werkgroep heeft dan ook volledig zijn nut verloren. Ik heb alle begrip voor die ontslagen. Het goed bedoeld beleidskader wordt kapot gemaakt door de voorzitter. Ik stak al heel veel energie in dat beleidskader. Hoe fier ik als schepen was daarin toen pionier te zijn, hoe ontgoocheld ik nu ben in één persoon.” De oppositie heeft het duidelijk zo niet begrepen en stemde tegen het opheffen. “Kon er voor die ontslagen vielen, niet worden gezorgd voor plaatsvervangers. En waarom werd er geen andere voorzitter aangeduid?” vroeg Veerle Demeulenaere (NVAPlus). “Het is jammer dat de werkgroep wordt opgedoekt en er niet werd gekeken voor een andere samenstelling”, oordeelt haar partijgenoot Gert Jan Hovaere.
Wel evenwichtig
Volgens Ward Gillis (PRO) telde de werkgroep negen leden en geen acht. “Als er nog vijf leden zijn, dan is dat wel een evenwichtige samenstelling”, geeft hij aan. “De lokale afdeling van de Fietsersbond is bijvoorbeeld ook een vereniging die aanleunt bij die materie. Ik heb het nog niet veel meegemaakt tijdens een gemeenteraad dat men zo uithaalt tegen personen. Het was de bedoeling om 21 van de 27 kilometer Trage Wegen af te schaffen. Dat staat trouwens zo in het mobiliteitsplan (wat de schepen formeel ontkende, maar Gillis bezorgde ons achteraf het bewijs, red.). De voorzitter wil het wetgevend kader volgen.”
Enkele weken geleden wilde de voorzitter van de werkgroep in het gemeentehuis een vergadering voorzien, maar kreeg geen lokaal ter beschikking. Dit werd aangekaart door Veerle Demeulenaere. “Die vergadering stond niet ingeschreven bij de reservaties en zou het onverantwoord zijn om zomaar een sleutel mee te geven aan iemand die niet tot het gemeentepersoneel behoort”, aldus algemeen directeur Kristof Vander Stichele.
We contacteerden voorzitter Martin Desimpel om zijn visie op de feiten te vernemen, maar hij wenst voorlopig niet te reageren.
Modder in Zandstraat
Gillis voegde ook een agendapunt aan de dagorde toe over de Zandstraat. “Er ligt daar de laatste tijd regelmatig een dikke laag modder op de weg”, klinkt het. “Er zijn hierdoor al een paar ongevallen gebeurd. Welke acties zal de gemeente ondernemen om het probleem te verhelpen en binnen welke termijn?”
“De grachten zijn allemaal geruimd maar er is iemand die zich niets van de wetgeving aantrekt”, aldus schepen van Landbouw en Openbare Werken Geert Vanthuyne (Visie). “Hier en daar is er een stuk gracht verdwenen. Er is vanuit de gemeente een aangetekend schrijven naar die man vertrokken en hij krijgt 14 dagen tijd om de grachten in hun oorspronkelijke staat te herstellen. Doet hij dat niet, dan voeren we dat uit op zijn kosten.”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier