Weinig vuurwerk op laatste gemeenteraad voor de verkiezingen in Langemark-Poelkapelle

Veel publiek op de laatste gemeenteraad voor de verkiezingen, onder wie heel wat nieuwe kandidaten van de twee lijsten. (foto TOGH) © TOM GHEERAERT
Tom Gheeraert
Tom Gheeraert Medewerker KW

Een gemeenteraad op zes dagen voor de verkiezingen? Dat moest wel vuurwerk geven, maar het bleef kalm in Langemark. Lieven Vanbelleghem (CD&V) had wel een vraag over wie GAS-boetes kan geven in de gemeente. Marleen Soete (CD&V) vroeg zich dan weer af waarom haar fractie niet werd uitgenodigd op de opening van het rollatorpad.

De gemeenteraad op maandag 7 oktober begon heel sereen met een minuut stilte naar aanleiding van het overlijden van de vader van raadslid Leen Louwagie (CD&V). Voorzitter Koen Bentein (TOPE8920) wou die sereniteit doortrekken. “Ik hoop dat er niemand in verkiezingskoorts verkeert en dat we een normale vergadering kunnen hebben.”

Bij de goedkeuring van het protocolakkoord betreffende de gemeentelijke administratieve sancties voor gemengde inbreuken vroeg Lieven Vanbelleghem (CD&V) wel wie van het gemeentepersoneel GAS-vaststellingen kan doen en wie GAS-boetes kan uitschrijven. “Dat is uitbesteed”, antwoordde burgemeester Dominique Cool (N-VA). “Het is te zien welke overtredingen het zijn. Sommige vaststellingen moeten door de politie gebeuren, en sommige – bijvoorbeeld sluikstorten – kunnen we zelf doen en dat is dan door medewerkers van het recyclagepark.”

“Draait dat goed?”, vroeg Vanbelleghem nog. “Ik denk bijvoorbeeld aan de vuilniszakken die blijven staan aan de glascontainer in Sint-Juliaan. Er gebeurt daar niets mee.”

“Je hebt twee soorten sluikstorten”, legde schepen Peter Vantomme (N-VA) uit. “Sluikstorten dat kan vastgesteld worden door MIROM zelf. Als de dader bekend is, dan wordt dat doorgegeven aan de politie. Anderzijds hebben we ook personeel dat opgeleid is en een rondgang doet. Daarbij kan ik meegeven dat er ook een vaststelling werd gedaan in Sint-Juliaan.”

Rollatorpad

In de vragen en antwoorden vroeg Marleen Soete (CD&V) waarom de CD&V-fractie niet werd uitgenodigd op de opening van het rollatorpad. “Ik werd een drietal weken geleden aangesproken door bewoners van het woonzorgcentrum die trots zeiden dat ze werden rondgevoerd door de burgemeester en schepenen tijdens de opening van het rollatorpad. Ze vroeg me waarom er niemand van ons aanwezig was. Ik viel uit de lucht. Raar dat er een officiële opening was en dat we daar niets van wisten.”

“Ik was daar zelf ook niet van op de hoogte”, antwoordde schepen van Sociale Zaken Heidi Coppenolle (N-VA). “Het is toch de bedoeling dat dit besproken wordt en dat er een lijst is van mensen die je kan uitnodigen. Als je dan de gemeenteraadsleden vergeet, dan vind ik dat eigenaardig”, drong Lieven Vanbelleghem mee aan.

“Wij weten niet of die mail bij jullie terechtkomt. Er zit daar niets achter. Je moet daar niets achter zoeken”, besloot schepen Peter Vantomme. (TOGH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier