Wateroverlast komt uitvoerig ter sprake op gemeenteraad in Moorslede: “Gelukkig zijn er dit keer geen evacuaties nodig geweest”

De wateroverlast was donderdagavond de hoofdbrok tijdens de gemeenteraad van Moorslede. © JS
Erik De Block
Erik De Block Medewerker KW

De wateroverlast was donderdagavond de hoofdbrok tijdens de gemeenteraad van Moorslede. “We zijn een probleemgemeente. Niet door het hemelwater, maar het water dat van elders komt. Dat is het probleem”, aldus burgemeester ward Vergote (Visie) “Gelukkig zijn er dit keer geen evacuaties nodig geweest. Al stond het waterpeil in de Guido Gezellelaan in Dadizele dit keer hoger dan de vorige keer in 2016.”

Fractieleider Veerle Demeulenaere (NVAPlus) had in een toegevoegd agendapunt veel vragen over de wateroverlast. De burgemeester gaf een overzicht wat er de afgelopen jaren al allemaal is ondernomen. “Er is al heel veel werk geleverd”, liet hij horen. “Op de gronden van het gewezen Dadipark komt er een bufferbekken voor ongeveer 40.000 kubieke meter (aanvankelijk was dat de helft minder, red.). Die werken zullen volgend jaar kunnen worden opgestart.”

“Wat verderop aan de kruising van de Heulebeek en Passendalebeek komt er nog een bufferbekken van 60.000 kubieke meter. Hopelijk tegen de zomer van volgend jaar. De Heulebeek zal ook worden verbreed.”

Sneer

De burgemeester kreeg tijdens zijn betoog een ferme sneer van Sigrid Verhaeghe (NVAPlus). “U hebt de afgelopen jaren te lang gewacht”, verweet ze Vergote. “Er kon proactief worden gewerkt en er zijn onvoldoende acties ondernomen.”

Veerle Demeulenaere wilde ook weten of er voldoende zandzakjes waren en de brandweer over voldoende materiaal beschikt. “Bij de brandweer en technische dienst waren er voldoende beschikbaar”, zegt de burgemeester. “Er werden er nog extra gevuld. Bij de brandweer was er voldoende materiaal. We hebben het voordeel dat we tot een brandweerzone behoren. De vorige keer in 2016 kwamen we te laat met zandzakjes. Nu kreeg ik het verwijt dat ik met de aanvoer van zandzakjes voorbarig was.”

Tijdens het debat en de vele vragen van Veerle Demeulenaere had schepen Nessim Ben Driss (Visie) het over populisme. “Onder de inwoners van de Guido Gezellelaan is er nooit paniek geweest, ik ben tot 3 uur ’s nachts ter plaatse geweest.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier