Vorig jaar dubbel zoveel rijbewijzen ingetrokken in Komen-Waasten in vergelijking met 2022

Archiefbeeld. © CL
Christophe Lefebvre
Christophe Lefebvre Medewerker KW

Tijdens de gemeenteraad van maandag werden de cijfers voor de politiezone, van het afgelopen jaar, geanalyseerd. Hoewel de criminaliteit amper steeg, verdubbelde het aantal intrekkingen van rijbewijzen. “Meer agenten op straat, staat gelijk aan meer controles en dus meer resultaat!”

Naar jaarlijkse gewoonte was het korpschef Sebastien Dauchy zelf die de cijfers van het afgesloten jaar 2023 kwam voorstellen. “Criminaliteitscijfers zijn per definitie variërend, al kunnen we een zekere stabilisering waarnemen”, verduidelijkte hij.

“In 2023 hadden we een stijging van 1% ten opzichte van 2022. In totaal moesten onze diensten tussenkomen in 1.462 gevallen. De politiezone onderging ook een grondige transformatie, waarbij we vooral volop inzetten op preventie. Zo doet onze nieuwe elite-eenheid Phen’X uitstekend werk. De groep met speciaal getrainde inspecteurs, buigt zich uitsluitend over gevallen van intrafamiliaal geweld. Dankzij preventieve acties zoals ‘EtçatuKiff?’, waarbij mensen worden aangespoord grensoverschrijdend gedrag te melden, kan de Phen’X eenheid proactief gaan werken. Het is vooral in zo een situaties van cruciaal belang om meldingen, gedragingen en symptomen te gaan herkennen vooraleer de feiten zich voordoen. Op die manier kunnen we potentiële drama’s gaan vermijden.”

105 rijbewijzen ingetrokken

Een stabilisering van de cijfers dus, wat dan weer niet van toepassing blijkt te zijn in het verkeer. Vorig jaar werden er binnen de politiezone niet minder dan 105 rijbewijzen werden ingetrokken. Het gaat om een verdubbeling in vergelijking met 2022. “Het zijn cijfers die inderdaad doen schrikken, al heeft het ook te maken met onze extra aanwezigheid op het terrein. Onze mensen zijn veel vaker in het straatbeeld te zien, gaan frequenter over tot controles en dus wordt de pakkans dan ook de hoogte ingeduwd. Meer controles, meer effect!”

Tijdens de toelichting maakt de korpschef ook duidelijk dat er binnen de werking van de zone, plaats wordt gemaakt voor het welzijn van iedereen. Via workshops en opleidingen probeert men het mentale welzijn van de 57 leden van het korps te garanderen.

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier