Voorbereidende werken Sint-Bertinusstraat gaan van start
Eerstdaags starten de nutsmaatschappijen met de voorbereidingen voor de heraanleg van de Sint-Bertinusstraat in Poperinge. Dat werd bekendgemaakt tijdens de gemeenteraad van maandagavond.
De volledige gewestweg N347 met de Sint-Bertinusstraat en Diepemeers wordt heringericht. In april 2018 al keurde de Poperingse gemeenteraad de samenwerkingsovereenkomst met het Agentschap Wegen en Verkeer goed. Het studiebureau Sweco maakte het ontwerpdossier voor zowel de N347 als voor de Briekedreef op. Het dossier is een gecombineerde opdracht voor rekening van Aquafin, het Agentschap Wegen en Verkeer en Poperinge.
“De werken worden in totaal geraamd op 7,9 miljoen euro. Ons aandeel als stad bedraagt ongeveer 735.000 euro. De opdracht wordt via een openbare procedure gegund”, zei burgemeester Christof Dejaegher (CD&V).
Fasen om hinder te beperken
Er is nog één dossier hangende rond een gedwongen onteigening. De voorbereidende werken van de nutsmaatschappijen in de Sint-Bertinusstraat verlopen in fasen, om de hinder te beperken. Tot eind december is doorgaand verkeer in delen van de straat niet mogelijk. Het zal steeds mogelijk zijn om in één richting te rijden, van de Veurnestraat richting watertoren. Omleidingen worden voorzien via de Noordlaan (de nieuwe stadsring, red.). Na de Sint-Bertinusstraat schuiven de nutwerken vanaf Nieuwjaar op, richting Diepemeers. Ondertussen loopt de aanbesteding voor de wegeniswerken. In de tweede helft van 2025 kunnen de wegenis- en rioleringswerken starten.
Isabel Sticker (Bewust) vroeg of er nog aanpassingen gebeurd waren sinds de vorige bespreking. “Er komen nog extra verkeersplateaus ter hoogte van de uitrit van de Chêvremontwijk en ter hoogte van het achterliggend woongebied. Voorts mogen we geen bomen planten bovenop de nutsleidingen. Alle bewoners werden ingelicht tijdens een infovergadering. Er volgt nog zo’n vergadering, over de fasering en omleidingen, eens de aannemer bekend is”, aldus de burgemeester.
In de Diepemeers wordt gewerkt met Berlijnse kussens als verkeersremmer. Na de werken neemt de stad de St.-Bertinusstraat over van het Vlaams Gewest. De straat moet het karakter krijgen van een woonstraat.
Straatnaam
Langs de Diepemeers 47 komt er een nieuwe verkaveling met 42 ééngezinswoningen. Het project wordt gerealiseerd door de bouwonderneming Catteeu. De procedure van straatnaamgeving werd opgestart. De naam ‘Kaarsenfabriek’ wordt voorgedragen.
Isabel Sticker vond de naam niet goed ‘bekken’, en ze vroeg zich af welk nut het had met die naam te herinneren aan de negatieve connotatie van een fabriek, die diverse keren afbrandde. Zij stelde ‘Korte Meers’ of zoiets voor. De burgemeester antwoordde dat het een toponiem blijft, verwijzend naar het verleden. Hij vergeleek met ‘Suikerfabriek’ in Veurne.
“Maar er komt nog een openbaar onderzoek, en daar kan elke burger terecht met opmerkingen en suggesties”, besloot de burgemeester.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier