Verlies voor AGB MMP1917
Corona zorgde er voor dat de cijfers voor het ABG MMP1917 in het rood doken. Dat bleek tijdens de bespreking van met meerjarenplan 2020-2025 van het AGB.
“Door Covid-19 konden we dit jaar maar 28 350 bezoekers verwelkomen en daardoor wordt ons verlies geraamd op ongeveer 550.000 euro. Door dat we moesten sluiten hebben we ook personeelsleden op tijdelijke werkloosheid moeten plaatsen. Gelukkig was er een toelage van het Noodfonds van de Vlaamse overheid van 346.000 euro en de gemeente zorgt voor 180.000 euro zodat ons geraamd tekort 200 000 euro zal bedragen”, stelde schepen en voorzitter van het AGB Joachim Jonckheere.” Hopelijk evolueren we vlug naar normale tijden. Als museum blijven we inzetten waar we voor staan. Er zijn o.a. diverse tentoonstellingen, herdenkingsplechtigheden, museumzondagen enz. We werken ook aan een project rond vermiste Canadese soldaten waarvoor we een subsidie van 80 000 euro kregen. Verder zetten we ook in op media, digitalisering en didactische projecten. Voor volgend jaar hopen we 45.225 bezoekers, dat is 41% van het voorgestelde aantal bij het begin van het beleidsplan. Voor 2021 kot een prijssubsidie vanuit de gemeente van 1,25 euro per bezoeker. Ook de winstdeelname van 90% blijft behouden voor de toekomst. We hopen vanaf 2023 opnieuw op een positieve trend. Een vorm van besparen is ook dat we komen tot 1 balie voor het onthaal van het museum en de shop. We onderzoeken ook om het landhuis opnieuw over te dragen naar de gemeente.”
Raadslid Luk Hoflack stelde dat InSamenSpraak voor 100% achter het MMP 1917 staat maar stelde het systeem van AGB in vraag. “Blijven we het statuut van AGB aanhouden? Graag na de corona zouden we daarover een debat voeren in de gemeenteraad. “ Koen Descheemaeker ( N-VA ) stelde een crisismanager voor. “Hoe lossen we dit op. Dit is een immens probleem. Als er niet ingegrepen wordt gaan we ons museum verliezen. Het landhuis staat te verkommeren.
We moeten komen tot een oplossing op lange termijn zodat het personeel hun job kan behouden. Laat ons een crisismanager aanstellen, niemand van ons kan dit aan. Iemand die alles doorlicht en perspectief zal bieden.” Volgens schepen Joachim Jonckheere moeten we nog zeker 5 jaar vasthouden aan het AGB. “We moeten verder onderzoeken wat we met het landhuis gaan doen. Misschien kunnen er diensten in onder gebracht worden. Aan ontslagen denk ik helemaal niet.”
(NVZ)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier