Uitkijktoren Knokkebrug krimpt in zes jaar van vijftien naar acht meter, maar is toch duurder
In anticipatie van enkele adviezen keurde de gemeenteraad van Houthulst alvast het bestek voor de uitkijktoren aan de Knokkebrug goed. N-VA fronste de wenkbrauwen nu blijkt dat de toren duurder uitvalt dan in de oorspronkelijke plannen, terwijl hij de helft kleiner is.
De gemeenteraad van Houthulst keurde donderdag dan wel het bestek goed, het is nog niet zeker of de uitkijktoren aan de Knokkebrug er effectief komt. “We zitten in de laatste rechte lijn. De omgevingsvergunning is aangevraagd. Tot volgende week is er nog de mogelijkheid om advies te verlenen”, legde burgemeester Jeroen Vandromme (CD&V) uit. “Dan zullen we weten of we de toren effectief zullen kunnen zetten, of dat het bij een droom blijft. Laat ons hopen dat het lukt. We willen hierop anticiperen, dus hebben we het bestek op de agenda gebracht.”
Adviezen
Filip Vanhevel (N-VA) vroeg welke bezwaren er nog zijn. “De twee belangrijkste instanties die nog advies moeten geven zijn Onroerend Erfgoed en het Agentschap Natuur en Bos (ANB). Onroerend Erfgoed heeft bijkomende uitleg gevraagd over welk materiaal precies zal gebruikt worden. Wij gaan die geven. Het ANB heeft nog niet gereageerd”, antwoordde de burgemeester.
276.000 euro
Het totaalbedrag voor de bouw van de toren wordt op 276.000 euro geraamd. “Ik hoop dat het geen nachtmerrie wordt voor de belastingbetaler. Heeft u zicht op wat het de gemeente kost?”, vroeg Filip Vanhevel nog.
“Als je de bouwkost en alle kosten voor het studiewerk, dan komt de toren wel duurder uit dan wat oorspronkelijk voorzien was. Het oorspronkelijke budget was 300.000 euro, waarvan ongeveer 220.000 euro vanuit de provincie gesubsidieerd werd. We hadden gerekend op een bijdrage vanuit de gemeente van rond de 100.000 euro, maar het zal iets meer zijn. Er moeten nog een paar facturen binnenkomen, dus nu kan ik het nog niet precies zeggen hoeveel. Er is de mogelijk om meer subsidies te krijgen van de Provincie, maar dan willen ze voor een stuk eigenaar worden van de toren.”
In val getrapt
Vanhevel zag daar geen graten in, maar vond toch dat de gemeente in de val is getrapt omdat ze de meerkost moet betalen. “Als je kijkt naar het aantal torens dat er ondertussen zijn, dan moet je vaststellen dat het niet zo eenvoudig is om zo’n toren te realiseren. En dat is de echte val”, repliceerde Jeroen Vandromme. “De eerste plannen werden voorgesteld in 2018. Er is ondertussen heel veel gebeurd. De bouwkost is niet verminderd.”
“Maar we zijn ook begonnen met een toren van vijftien meter, er blijft nog acht meter over. Het valt duurder uit, terwijl hij half zo groot is als in het oorspronkelijk plan”, sneerde Filip Vanhevel nog.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier