Uitbreidingszone voor uitsluitend afvalverwerkende bedrijven in De Hille wekt onrust bij omwonenden

De Hille telt een gezonde verzameling bedrijven. De vraag is of hier nood is aan wat men noemt ‘problematische ruimtevragers’? © GF
Georges Gielen
Georges Gielen Medewerker KW

Volgens een provinciaal ruimtelijk uitvoeringsplan (PRUP) – goedgekeurd door de deputatie op 11 april – werken de provincie en Wingene aan de uitbreiding van het bedrijventerrein De Hille. Kern van het probleem: het zou een zone worden voor uitsluitend afvalverwerkende bedrijven. Daar zitten de omwonenden in De Hille en Boekhout niet op te wachten en de onrust groeit in ettelijke Facebook-pagina’s. Reden genoeg voor oppositiepartij Burgerbelangen om de nodige vragen te stellen tijdens de jongste gemeenteraad.

“Als zelfs Seveso-bedrijvigheid niet wordt uitgesloten in het nieuwe PRUP, hoe kan het gemeentebestuur dan de veiligheid voor de omwonenden garanderen?”, stelde raadslid Martine Devisscher (Burgerbelangen). “De locatie van dit PRUP ligt op zo’n 400 meter van de bewoners van De Hille en Boekhout”, vertelde Devisscher, die meegaf dat op Facebook omwonenden zich reeds zorgen maakten over verkeershinder, toenemend zwaar verkeer, geurhinder, vervuiling en verstoring van de natuur.

Veilig?

“De te ontwikkelen site is een voormalig stort. Is daar een oriënterend bodemonderzoek rond uitgevoerd?”, vroeg Devisscher zich af. “Wie draait er op voor de mogelijke saneringskosten? Hoe kun je als gemeentebestuur de veiligheid van de omwonenden garanderen, als zelfs Seveso-bedrijvigheid mogelijk wordt?”

“Kun je als bestuur de veiligheid van omwonenden garanderen?” – Martine Devisscher

Ter info: Sevesobedrijven zijn bedrijven die gevaarlijke stoffen produceren, verwerken, behandelen of opslaan zoals raffinaderijen, petrochemische ondernemingen, chemische fabrieken, aardoliedepots of opslagplaatsen voor explosieve stoffen. De naam Seveso verwijst naar een Italiaanse stad, waar in 1976 een zware ontploffing met gifgas een deel van de bevolking verminkte. Daaruit ontstond een Europese richtlijn, om zo’n drama’s in de toekomst te voorkomen.

Startnota

Burgemeester Lieven Huys probeerde in een uitgebreid antwoord de mogelijke onrust in te dammen. “De bestemming voor deze zone voor afvalverwerking en recyclage werd reeds in 2012 bepaald”, aldus Huys. “Daar vond al in 2015 een oriënterend bodemonderzoek plaats, waarna OVAM oordeelde dat voor dit voormalige stort geen bodemsanering nodig is. In 2018 werd de bodem ook onderzocht op asbest. Mocht de bodem negatief met asbest besmet zijn, zal die grond gesaneerd worden op kosten van de ontwikkelaar, de West-Vlaamse Intercommunale (WVI). Vermits we vandaag nog maar bezig zijn met de startnota van dit PRUP, is er voorlopig nog geen duidelijkheid over de invulling en ontwikkeling van deze zone. Het is dus ook veel te vroeg om deze startnota te beschouwen als een finaal en definitief goedgekeurd plan.”

Beperkte zone

Burgemeester Huys stipuleerde ook dat er weinig gevaar voor extra vrachtverkeer bestaat, vermits het om een relatief kleine zone gaat. “Het gaat hier immers in eerste instantie niet om 9,3 ha, maar om 4,5 ha”, aldus Huys. “De afspraak tussen Wingene, Oostkamp en Beernem was dat er geen vrachtwerende maatregelen worden genomen, op voorwaarde dat de routes geen storend bijkomend vrachtverkeer veroorzaken.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier