Stoelendans bij Groen: Dirk Hebben volgt Johan De Schacht op in gemeenteraad
Groen krijgt een nieuwe vertegenwoordiger in de gemeenteraad van Poperinge. Dirk Hebben vervangt, zoals afgesproken, Johan De Schacht. Hij heeft een biologisch groentebedrijf, en houdt de landbouwsector en de leefbaarheid van de stad scherp in de gaten.
Stéphanie De Maesschalck was in 2018 vanop de tweede plaats als enige verkozen voor de lijst Groen. Maar ze verzaakte aan het mandaat en Alex Colpaert nam haar plaats in. Binnen de partij werd toen afgesproken dat Alex Colpaert (212 voorkeurstemmen), Johan De Schacht (167) en Dirk Hebben (127) elk twee jaar voor hun rekening zouden nemen.
Dirk Hebben werd geboren in Poperinge op 21 januari 1960. In het Poperingse college werd hij primus in de afdeling Latijn-Wetenschappen. Daarna werd hij landbouwingenieur aan de UGent. “Na mijn studies begon ik direct met een biologisch groentebedrijf, eerst in de Pottestraat, sinds 1988 aan de Singel, intussen volledig toegespitst op serregroenten: in de zomer vruchtgroenten en in de winter bladgroenten. In 1985 trouwde ik met Nicole Van Driessche, we hebben samen vier kinderen: Stan (35), Michiel (33), Liesbeth (30) en Hannes (24). Nu zijn we gescheiden en woon ik met mijn partner Hasana Pushimi in de Bellestraat. Maar ik doe nog wel het bedrijf verder met mijn ex-vrouw.”
Landbouw in de problemen
“Ik begon in 1983 als bioteler vanuit de overtuiging dat de boeren compleet fout bezig waren: enkel aandacht voor productie, geen aandacht voor smaak, kwaliteit, voedingswaarde, enzovoort. Nu besef ik dat ze vaak zelf slachtoffer zijn, dat ze gevangen zitten in een systeem waarin vooral de kostprijs van belang is. De leefbaarheid van de landbouwbedrijven wordt een almaar groter probleem: de bedrijfsleiders vergrijzen, opvolgers zijn schaars, de bedrijven moeten almaar groter worden. Allemaal zaken die ik aankaart in de raad van bestuur van Inagro. Ook ben ik lid van de raad van bestuur van CCBT (Interprovinciaal Coördinatiecentrum voor Biologische Teelt), en van Avowest.”
Degelijk circulatieplan
“De opkuis van de ‘Poort tot Poperinge’ vond ik een zeer goede zaak. Maar daardoor is dat stuk ring een grote winkelstraat geworden en, in combinatie met het zware vrachtvervoer tussen de Expresweg en de Frans-Vlaanderenweg, te druk. Ik kan ook wel de gedachtegang van de liberalen volgen, die de horeca en kleinhandel in het stadscentrum willen vrijwaren. Er is dus nood aan een degelijk circulatieplan, met voldoende parkeerruimte in de periferie van de Markt en de winkelstraten, en een verkeersluw centrum.
Het project van De Kring is wedden op een ziek paard
Dat alle verkeer dat de Markt verlaat langs de Bruggestraat moet passeren, is ronduit gevaarlijk. Draai de rijrichting van het eerste deel van de Veurnestraat om, en veel auto’s kunnen langs daar de Markt verlaten. En maak toch eens werk van veilige fietspaden! Het schepencollege heeft van het project De Kring een prestigezaak gemaakt, maar dat is wedden op een ziek paard. Waar de kosten begroot waren op 1,1 miljoen euro, zijn die nu opgelopen tot 5 miljoen! Ten koste van heel wat andere projecten.”
“Ik stond destijds al op de eerste lijst van Agalev. Toen haalde lijsttrekker Guido Vandenbroucke net geen zetel, op twee stemmen na. Voor Groen Poperinge moeten we nu vooral werk maken van verjonging, en daarvoor ook communicatiemiddelen zoals WhatsApp gebruiken.”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier