Stad wil stappen ondernemen om Oude Stedelijke Begraafplaats te beschermen in Roeselare
Momenteel is de Oude Stedelijke Begraafplaats nog niet beschermd in Roeselare. De stad onderzoekt nu aan wat te moeten voldoen zodat het wel het geval is. “We willen de komende jaren flinke inspanningen doen om dat te realiseren”, aldus schepen Dirk Lievens.
Brecht Vermeulen zou graag zien dat de Oude Stedelijke Begraafplaats in de Blekerijstraat wordt beschermd. “In september 1996 zou een journalist van Le Soir de Oude Stedelijke Begraafplaats het Père Lachaise de Roulers genoemd hebben. De toeristische dienst van Roeselare nam het later over en promoot sedert verschillende jaren al een bezoek aan de Roeselaarse Père Lachaise”, stelt Brecht.
“De vergelijking met de drukst bezochte begraafplaats ter wereld, in het 20ste arrondissement van Parijs is wat overdreven, maar met de begraafplaats vol belangrijke figuren uit de Roeselaarse en Vlaamse geschiedenis en de aanwezigheid van vele grafmonumenten en bijzondere tombes, heeft het wel degelijk een specifieke waarde dat het functionele sterk overstijgt.”
“Funerair erfgoed is belangrijk omdat het veel cultuurhistorische informatie bevat. De Oude Stedelijke Begraafplaats werd sedert 14 september 2009 erkend als waardevol bouwkundig erfgoed. Opgenomen zijn in de lijst van onroerend erfgoed heeft belang maar dat is ook relatief. Op de inventarislijst staan tal van goederen opgenomen, waarvan de erfgoedwaarde zeer uiteenlopend is. In totaal zijn er in Roeselare ongeveer 800 onroerende goederen opgenomen op de erfgoedlijst.”
Slechts 50 geklasseerde monumenten
“Roeselare telt slechts 50 geklasseerde monumenten en stads- of dorpsgezichten. Daaronder bevinden zich drie Duitse bunkers alsook het gedenkteken voor de vrede en voor de 1ste Poolse Pantserdivisie op de Onze Lieve Vrouwmarkt. De Stedelijke Begraafplaats is daar niet bij.”
“In het voorwoord van het boek ‘De Oude Stedelijke Begraafplaats van Roeselare’, dat door het stadsbestuur in 2000 werd uitgegeven, schreven toenmalig burgemeester Daniël Denys en toenmalig schepen van Cultuur Marc Deseyn: ‘Moge deze publicatie ook een pleidooi zijn om voor onderhoud, restauratie, herstelling en groenvoorziening op de begroting de nodige kredieten te voorzien om dit belangrijk patrimonium voor de toekomst blijvend te valoriseren. Het oprichten van een lapidarium en het laten ‘beschermen’ van een gedeelte van de begraafplaats zijn enkele andere mogelijkheden.’ Ondertussen is in verschillende fasen inderdaad gezorgd voor onderhoud, restauratie, herstelling en groen. Maar meer dan 20 jaar later is er nog geen start genomen met de erkenning als monument.”
“Roeselare heeft in 2019 een dossier ingediend om erkend te worden als onroerend erfgoedgemeente. Begin mei 2020 erkende Matthias Diependaele, Vlaams minister van Onroerend Erfgoed, effectief de stad Roeselare als nieuwe onroerenderfgoedgemeente. In de nota voor de aanvraag om als onroerend erfgoedgemeente erkend te worden, was de Oude Stedelijke Begraafplaats ook niet toevallig als allereerste voorbeeld gegeven van de meest waardevolle niet-beschermde onroerende erfgoederen in de stad.”
“Onze fractie vindt het belangrijk dat het meest waardevolle bouwkundig erfgoed niet alleen bewaard blijft, maar indien mogelijk ook beschermd wordt als monument of als stadsgezicht.”
Schepen Dirk Lievens (CD&V): “Wat u zegt, sluit aan bij onze bezorgdheid om erfgoed te bewaren. We onderzoeken hoe we dat op de juiste manier kunnen doen. In het verleden hebben we in dat traject al heel wat stappen gezet. Ik heb een amendement voorbereid met een aantal zaken die hierop ingaan. We willen horen van minister Diependaele wat er nodig is om die bescherming te realiseren en zullen daar dan rekening mee houden.”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier