Stad Waregem past parkeerbeleid in centrum aan: “Eerst half uur gratis”

Schepen van Parkeerbeleid Philip Himpe laat weten dat zowel de parkeerapps als de parkeerautomaten tegen begin mei worden aangepast. © LV
Levi Verbauwhede
Levi Verbauwhede Medewerker KW

De gemeenteraad keurde dinsdagavond het aangepast belastingreglement op ‘Parkeren 2020-2025’ goed. Vanaf 1 mei kan je in de rode zone in het stadscentrum het eerste half uur gratis parkeren. De blauwe zone in de stationsomgeving wordt ook uitgebreid.

De rode zone omvat het kernwinkelgebied met de Stormestraat, de Holstraat, Markt en Stationsstraat, enkele parkeerplaatsen aan het Boekenplein op de Zuiderpromenade, en een stukje van de Keukeldam. “Vanaf woensdag 1 mei kan je dus in alle winkelstraten in het centrum het eerste half uur gratis parkeren”, duidt schepen van Parkeerbeleid Philip Himpe (CD&V). “Op de parkeerplaatsen in de rode zone mag je maximaal 3,5 uur blijven staan, waarvan binnenkort dus de eerste dertig minuten gratis.”

(Lees verder onder de foto)

Een overzicht van de verschillende zones in het centrum van Waregem.
Een overzicht van de verschillende zones in het centrum van Waregem. © GF

“Maar net zoals in de groene zone is het wel de bedoeling dat je voor het gratis half uur een parkeerticket neemt, of gewoon een sessie start in een van de parkeerapps 4411 of InTouch. Zowel de parkeerapps als de parkeerautomaten worden tegen begin mei aangepast.”

De tarieven zelf wijzigen niet. “In de rode zone betaal je tijdens de week en op zaterdag van 9 tot 18 uur voor het eerste uur – na je gratis half uur uiteraard – 1 euro. Voor twee uur betaal je 2,5 euro, drie uur parkeren in de rode zone kost 4 euro.”

Shop & Go

Betalen kan aan de verschillende automaten of via de parkeerapps 4411 of InTouch. De huidige Shop & Go-plaatsen blijven bestaan, daar kan je maximaal 30 minuten gratis parkeren. “Op die plaatsen hoef je geen parkeerticket te nemen, want de Shop & Go zijn uitgerust met een sensor zodat de parkeerwachter een signaal ontvangt wanneer iemand de tijdslimiet overschrijdt.”

Oppositiepartijen N-VA+ en Team Waregem vragen al jaren – toen ze de fractie N-VA/Open VLD vormden – om de Shop & Go uit te breiden naar één uur, en om ook meer van die plekken in te richten. “Wij blijven voorstander van één uur gratis parkeren in het stadscentrum”, reageerde Guy Van den Eynde (onafhankelijk) dinsdagavond. Het aangepast belastingreglement werd wel unaniem goedgekeurd.

Stationsbuurt

In dat reglement wordt bovendien de blauwe zone in de stationsomgeving uitgebreid. “Het gaat om de uitloper van de Vijfseweg die afbuigt richting de bedrijvensite Transvaal-Windhoek”, besluit schepen Himpe. “De bewoners van die zijstraat krijgen de kans om een gratis bewonerskaart aan te vragen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier