Stad Menen betaalde al 78.000 euro voor opruimen vet Oude Leiearm (en oplossing is er nog lang niet)

Er hangen intussen borden met slogans als ‘Vet & Stank Menen?’ aan het oude sluizencomplex. © JD
Redactie KW

Het kippenvet op de Oude Leiearm is nog altijd niet verdwenen. Meer nog, het probleem lijkt hardnekkiger dan ooit. Ook op de gemeenteraad werd de vervuiling aangekaart. Daar bleek dat de stad al 78.000 euro spendeerde om alles op te ruimen.

Dat het water in de Oude Leiearm wellicht stilaan naar kippenbouillon begint te smaken. Je zou er mee kunnen lachen, maar het is huilen met de pet op. Buurtbewoners, vissers, passanten, de situatie aan de Leie, vlakbij de Arkebrugstraat, wordt wekelijks aangekaart.

Een bruinoranje, vettig goedje drijft er meer wel dan niet op het wateroppervlak. Kippenvet dat vanuit de riool de rivier in stroomt. De geur is nauwelijks te harden en het ziet er ook niet uit. De situatie is al enkele jaren aan de gang, maar de woede groeit. Omdat ze aansleept en niet opgelost lijkt te worden.

Aangiftes

Die woede uit zich op verschillende manieren. Zo hangen er intussen borden met slogans als ‘Vet & Stank Menen?’ aan het oude sluizencomplex. Maar het gaat verder. Een maand terug al bevestigde de politiezone Grensleie weten dat vier belanghebbenden al aangifte deden. “Deze klachten worden zorgvuldig onderzocht door onze dienst milieu, in samenwerking met andere externe partners”, klonk het.

Er loopt daarnaast een procedure bij de vrederechter en ook de stad zelf werd naar eigen zeggen gedagvaard. Dat bleek nadat Philippe Mingels, raadslid voor Groen, een mondelinge vraag stelde over het probleem. Die werd door de juridische procedure in gesloten zitting behandeld. Echter, de laatste gemeenteraad diende hij een nieuwe vraag in, met focus op het financiële plaatje.

Alarmbellen

Want, zo meent hij, hoewel de stad in deze niet aan de oorzaak ligt, betaalt ze wel voor tijdelijke oplossingen, die bovendien weinig soelaas brengen. En die kosten zijn niet min. “We betaalden intussen al 78.000 euro”, vertelt schepen Mieke Syssauw (Open VLD). “20.000 euro investeerden we in dammen, de rest ging naar het wegzuigen en verwerken van de residuen.”

Bij raadslid Mingels gingen meteen de alarmbellen af. “Dat zijn aanzienlijke sommen en als we de toestand vandaag aanschouwen gaan we dat makkelijk verdubbelen. Maar wie zal dit betalen? Dat wordt onderdeel van het proces, waarschijnlijk.”

Daarin is de stad formeel. “De kosten verhalen we op de verantwoordelijke. Er lopen verschillende onderzoeken en we zetten alles in om de problematiek een halt toe te roepen”, repliceerde Syssauw gedecideerd.

Complex dossier

Maar intussen blijft het probleem bestaan en lijkt het niet snel te zullen worden opgelost. Het verbieden van de lozing kan niet, want die is wettelijk vergund. Bovendien zou die enkel kunnen voorkomen als de riool richting het waterzuiveringsstation bij heel veel regenval het water niet allemaal meer kan slikken.

Daar loopt het dus mis. “Hoe complex het dossier ook is, het is niet omdat sommige handelingen mogelijk wettelijk kunnen, dat ze wenselijk zijn”, liet schepen Patrick Roose (Vooruit) eerder optekenen. “De extra uitdaging is dat dit ook van het bedrijf nieuw onderzoek vraagt. Een moeilijke boodschap voor de omwonenden is dat daardoor het definitief wegwerken van de oorzaak tijd vergt, met mogelijk verdere overlast.”

(JD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier