Staande ovatie voor afscheidnemend schepen Hedwig Kerckhove in Wingene: “Dubbel gevoel, want de politieke ‘goesting’ is er nog”

De toespraak van afscheidnemend schepen Kerckhove was erg emotioneel en kon op een staande ovatie rekenen. © GGM
Georges Gielen
Georges Gielen Medewerker KW

Een van de headlines tijdens de jongste gemeenteraad was de kwartaalrapportering van het fusietraject tussen Wingene en Ruiselede, dat door technisch falen een presentatie werd in mineur. Maar het talrijk opgekomen publiek – voor de gelegenheid in CC De Wissel – zag een emotionele schepen Hedwig Kerckhove afscheid nemen. De charmante, ervaren politicus werd geëerd door meerderheid en oppositie en kreeg een luid applaus en staande ovatie van het enthousiaste publiek.

Wegens renovatiewerken in het Wingense gemeentehuis zag het gemeentebestuur zich genoodzaakt om de gemeenteraad uit te wijken naar CC De Wissel, wat geen onverdeeld succes was. De ‘beamer’ die voor de nodige visuele slides moest zorgen, tijdens de bespreking van het kwartaalrapport van het lopende fusietraject, liet het onverwacht afweten. Meteen zag algemeen directeur Jurgen Mestdagh zich genoodzaakt een tekst af te dreunen, die zo vaag en weinig relevant was dat weinig mensen in de zaal er iets van begrepen hebben. Behalve dat het fusietraject ingewikkeld, vaag en vooral heel saai was. Graag werd teruggegrepen naar de recent verschenen Fusiekrant, die inderdaad overzichtelijk is opgesteld maar slechts een fractie weergeeft van de échte impact van het hele fusieverhaal.

Krop in de keel

Maar het talrijk aanwezige publiek – toch makkelijk zo’n honderd man – was vooral gekomen om het afscheid mee te maken van de ervaren politicus en schepen Hedwig Kerckhove. Martine Devisscher van oppositiepartij Burgerbelangen roemde Kerckhove omwille van zijn dossierkennis. Dat hij tijdens zijn hele carrière altijd de bal speelde en nooit de man mag een inspiratiebron zijn voor heel wat jonge collega’s, vond ze.

Daarop nam Kerckhove zelf het woord, duidelijk met een krop in de keel. “Ik zit hier met een dubbel gevoel”, liet hij weten en dat was ook aan hem te zien. “Aan de ene kant ben ik blij dat mijn herstel op de goede weg is. Aan de andere kant heb ik spijt, want de politieke ‘goesting’ is er nog en ik had graag nog een stapje gezet in het nieuwe Wingene.”

Magnifieke gave

Vervolgens wou Kerckhove drie waarden benadrukken: vertrouwen, respect en nabijheid. Het vertrouwen dat huidig voorzitter Hendrik Verkest in hem stelde, zo’n kleine dertig jaar geleden. Het respect dat hij al die jaren toonde en kreeg van iedereen. “Dat doet deugd”, stelde Kerckhove. En tenslotte een dankwoord aan het thuisfront – echtgenote Anne, kinderen en kleinkinderen – die ervoor zorgden dat zijn politieke carrière van een moeilijke opgave een magnifieke gave is geworden. Het leverde hem van het enthousiaste publiek en raadsleden een staande ovatie op. Voor alle raadsleden en publiek liet hij iets later een herinneringskaartje uitdelen. Voorzitter Hendrik Verkest somde tenslotte de vele verdiensten van Kerckhove op, noemde hem een teamspeler en een harde onderhandelaar en wenste hem een volledig herstel toe.

Kort daarop werd zijn opvolger en nieuwe schepen geïnstalleerd, met name Stefaan Verhelle. Door het ontslag van Hedwig Kerckhove en dat van raadslid Camille Mortier, werden er twee nieuwe raadsleden beëdigd: Dirk De Meyere en Vicky Vandycke. Daarop werd iedereen door burgemeester Lieven Huys getrakteerd op een drankje en een ijsje.

Gebrekkige techniek

Het verloop van de gemeenteraad zelf werd regelmatig ontsierd door de gebrekkige techniek. Niet alleen liet de ‘beamer’ het afweten, ook het geluidssysteem gaf bij sommige raadsleden regelmatig forfait. Dat gebeurde de voorbije maanden eveneens met de regelmaat van een klok. Hopelijk wordt dit ten gronde opgelost in de raadszaal van het gerenoveerde gemeentehuis van het nieuwe Wingene. Het is onbegrijpelijk dat een raadszitting in Wingene, anno 2024, niet kan verlopen met een heldere stemming, een overzichtelijk visueel stembord en een duidelijk hoorbaar communicatiesysteem. Het noopte de vergadering om uiteindelijk te stemmen met simpele handopsteking. De laatste keer dat ik dat nog heb meegemaakt was in het parlement. In de Keniaanse hoofdstad Nairobi, zo’n dertig jaar geleden…

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier