Schepen Renaat Vandenbulcke stapt over naar Voor 8930: “Liberaal noch socialist”

Renaat Vandenbulcke. © JD
Redactie KW

Geen verrassing, maar des te opvallend. Renaat Vandenbulcke, schepen voor N-VA in Menen, maakt bekend dat hij zich aansluit bij Voor 8930, het kartel van Open VLD en Vooruit. Hij benadrukt dat hij geen socialist, noch liberaal is, maar wel als onafhankelijke optreedt. “Zo kan ik mijn ervaring en goesting verderzetten.”

Wat in de sterren geschreven stond, wordt nu eindelijk bevestigd. Huidig Menens schepen voor N-VA Renaat Vandenbulcke zal zich achter Voor 8930 scharen. Op donderdag 29 februari hadden meerderheidspartners Open VLD en Vooruit aangekondigd dat ze als kartel naar de kiezer trokken.

Toen al werd geopperd dat Vandenbulcke die partij zou vervoegen. Midden mei 2023 koos N-VA Menen resoluut voor Griet Vanryckegem als lijsttrekker. Daarop besliste de huidige schepen van Huisvesting de partij vaarwel te zeggen. “Er was een verschil in visie. Er werden beslissingen genomen die mij naar de zijlijn duwden en daar legde ik me bij neer.”

Voor de stad

Vandenbulcke had in principe aangegeven dat hij de gemeentepolitiek na bijna een kwarteeuw achter zich zou laten. Toch bleef de geruchtenmolen draaien. Tot nu dus. Van de N-VA naar een kartel van liberalen en socialisten. “Ik werd daartoe aangemoedigd en heb er lang over nagedacht. Ik denk dat iedereen goed weet dat ik noch liberaal, noch socialist ben maar wel voor de stad en dus Voor 8930”, klinkt het.

Hij benadrukt daarbij ook de goede samenwerking die er binnen de huidige meerderheid is. “In mijn bevoegdheden heb ik altijd het gevoel gehad dat we er samen voor gaan, in soms moeilijke omstandigheden maar met veel goeie beslissingen”, klinkt het.

Bedenking

“Om op lokaal niveau te kunnen samenwerken, hebben we geen partijpolitiek nodig. Dat hebben we al zes jaar bewezen en daarvoor wil ik ook de komende jaren gaan. Op deze manier kan ik mijn ervaring en goesting verderzetten.”

Aan ambitie geen gebrek, maar het zorgt wel voor een bedenking. Sowieso was het al druk geworden voor de topplaatsen op de lijst. Huidig burgemeester Eddy Lust wil zijn ambt voortzetten en ook Vooruit-collega Patrick Roose steekt zijn ambities niet onder stoelen of banken. Mieke Syssauw (Open VLD), Kasper Vandecasteele en Angelique Declercq (Vooruit) kregen vorige verkiezingen ook een plaats in de top drie, wat hen een schepenambt opleverde.

Afwachten

Nu komt daar dus ook nog eens Vandenbulcke bij. En wat met de andere plaatsen? Voorzitter van de gemeenteraad Tom Vlaeminck (Open VLD) werd in 2018 geen schepen en dat was een harde noot om kraken.

Dat de komende verkiezingen enkel de voorkeurstemmen gelden om een zitje in de gemeenteraad te bemachtigen, kan opgeworpen worden als argument dat de plaats op de lijst niet meer van tel is. Maar staat niet liever iedereen bovenaan? Jeremy Vandoorne verliet Open VLD al voor N-VA, het valt af te wachten of er nog transfers gebeuren of leden afhaken.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier