Schepen Bernard Fonteyne blijft nog even in raad van bestuur van AGL: “Nieuwe benoeming kan niet”

Schepen Bernard Fonteyne zetelde voor het eerst als onafhankelijke. © Frank Meurisse

Nadat schepen Bernard Fonteyne uit de CD&V stapte en besliste als onafhankelijke schepen te blijven zetelen, namen zijn collega’s uit het schepencollege zijn bevoegdheden af. In de recentste gemeenteraad wilde de CD&V-meerderheid ook iemand anders aanduiden voor de raad van bestuur van het Autonoom Gemeentebedrijf Lendelede (AGL). Volgens N-VA en Trots op Lendlee kan dat wettelijk niet.

Er was nogal wat volk komen opdagen voor de gemeenteraadszitting van vorige week donderdag, deels ook om voor het eerst Bernard Fonteyne als onafhankelijk schepen en zonder bevoegdheden naast zijn CD&V-collega’s te zien zitten. Toen de aanduiding van een nieuw lid voor de raad van bestuur van het AGL in de plaats van schepen Bernard ter sprake kwam, liep het even mis voor het schepencollege. Blijkbaar had het college de statuten van het AGL niet goed gelezen, de oppositie had dat wel goed gezien.

“N-VA en Trots op Lendlee vragen om dat punt te verdagen naar de volgende zitting van de gemeenteraad, omdat het nu onmogelijk is een nieuw lid voor de raad van bestuur te benoemen”, zei Francis Bonte. “Het AGL is een rechtspersoon met bestuursverantwoordelijkheid. De statuten zijn door deze gemeenteraad ooit goedgekeurd. Vooraleer er een nieuw bestuurslid kan aangesteld worden, moet Bernard Fonteyne eerst in een volgende gemeenteraad ontslagen worden. Pas dan kan er voor een nieuw lid gestemd worden!”

“Jammer dat u me daar niet op voorhand van op de hoogte hebt gebracht”, repliceerde gemeenteraadsvoorzitter Bruno Vanoverbeke (CD&V). “We verdagen het punt naar de volgende zitting.”

Niet uitgenodigd

De oppositiepartijen hebben het moeilijk met het feit dat ze niet uitgenodigd waren op het ontbijt voor de vrijwilligers. “Ook wij willen de vrijwilligers bedanken”, zei Francis Bonte waarop schepen Rudy Rommens (CD&V) op zijn bekende manier zei dat hij akte nam van de ‘bezorgdheden van de oppositie’. “Het gaat hier niet over ‘bezorgdheden’ maar een gebrek aan respect”, zei Francis.

Vips

De oppositie moest via Unizo vernemen dat er op 18 april op de site Nelca een netwerkevent wordt georganiseerd in samenwerking met Unizo, Leiedal en Global Estate. “En opnieuw werden we door de gemeente niet uitgenodigd. Het is duidelijk dat het gemeentebestuur geen pottenkijkers wil!”

Ook over de viptickets van 220 euro voor de ‘eerste prijs MHD-Filou’ op maandag 1 april die Fluvius geeft aan het gemeentebestuur had de oppositie vragen. “Hoe zullen die tickets verdeeld worden?”, wilde Gudrun Debrabandere (N-VA) weten. “Worden ze verloot onder de vrijwilligers en ambtenaren van de gemeente? Kunnen Lendelenaren viptickets winnen of kan een gemeenteraadslid er een krijgen?”

“Het bestuur wil geen pottenkijkers, dat is duidelijk”

“Het schepencollege werd uitgenodigd door Fluvius”, zei burgemeester Carine Dewaele (CD&V). “En was dat niet zo geweest dan had ik zelf een vipticket gekocht! Meer is daar niet aan de hand.”

Dat Fluvius een viptafel boekt op een lokale profkoers en die exclusief aanbiedt aan het schepencollege én dan nog eens zo helderziend is om net de lokale politici van de ons omringende gemeenten uit te nodigen, vindt de oppositie raar. “Een toonbeeld van ‘oude politieke cultuur’”, aldus Gudrun Debrabandere. “Fluvius is een bedrijf dat ten dienste staat van de burgers en betaald wordt door de burgers. Ook die viptickets werden dus betaald door de burgers, maar worden wel gegeven aan de ‘happy few’.”

Werken

De vernieuwingswerken aan de fiets- en voetpaden van de Langemuntelaan zullen eind april afgerond zijn. Tijdens de nutswerken geldt het principe van een fietsstraat omdat de fietsers en voetgangers de fiets- en voetpaden niet kunnen gebruiken. Voor voertuigen is er eenrichtingsverkeer vanuit de Heulsestraat richting Winkelsestraat. Daarna worden een voetpad en twee fietspaden aangelegd. En van 13 tot 17 mei zal de spooroverweg in de Stationsstraat volledig afgesloten zijn voor alle verkeer en ook voor voetgangers. Infrabel voert er werken uit om de spooroverweg veiliger te maken.

Ten slotte zal je binnenkort je digitale foto voor overheidsdocumenten op de dienst burgerzaken kunnen laten nemen met nieuwe apparatuur van de overheid.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier