Roeselare vindt invulling voor meer dan 25 handelspanden dankzij actief rekruteren

Ook in de Ooststraat staan er nog verschillende panden leeg. (gf) © Picasa
Thomas Dubois
Thomas Dubois Editieredacteur De Weekbode Roeselare – Izegem – Tielt

De stad Roeselare gaat actief op zoek naar invulling van leegstaande panden in het centrum. Waar mogelijk zitten ze ook samen met de eigenaars om een passende bestemming. Het afgelopen jaar kregen zo meer dan 25 handelspanden een invulling.

“Sinds jaren kampen de winkelstraten in onze stad met een toenemende leegstand. De oprukkende e-handel, exuberant stijgende huurprijzen, winkelcentra langs invalswegen…. verschillende factoren spelen een rol in de leegstand. Onze stad ontsnapt ook niet aan deze brede trend”, stelt Immanuel De Reuse (Vlaams Belang).

“Allerhande goedbedoelde acties proberen het tij te keren. En toch vallen de leegstaande winkelpanden in ons historisch winkelcentrum steeds meer en meer op. Sommige panden worden (tijdelijk) opgevuld door de overheid zoals bv. de stadsdiensten op de Munt, RVA en politiepost in het station, stadswachten in de Ardooisesteenweg. Maar dat is een doekje tegen het bloeden.”

“In het station is er nog steeds de – door mijn partij destijds aangekondigde grote leegstand (ook de uitbater van de krantenwinkel is zoals aangekondigd gestopt), verschillende panden in de Ooststraat (onze Monopolystraat) staan al enige tijd leeg en te koop en binnenkort vertrekt ook een Nederlandse modeketen uit een van de grootste panden.”

“Ondanks alles zien we heel wat plannen van nieuwe grote projecten waar men voorziet in winkelruimte onderaan. Ruimtes die veelal lang wachten op huurder en zo de leegstand doen toenemen. Mijn vraag is hoe de stad in gesprek gaat met de eigenaars van nieuwe projecten om dergelijke leegstand te voorkomen en met de eigenaars van reeds bestaande panden (winkelpanden/winkelruimtes o.a. in het station en onder appartementen,…) om leegstand tegen te gaan en welke de resultaten hiervan zijn.”

Samenzitten met de partners

Burgemeester Kris Declercq (CD&V): “De analyse is correct. We zijn al jaren voortrekker, denken we maar aan het kernplan. Wat doen we met eigenaars van nieuwe projecten? Voor kleine eigenaars zitten we altijd samen met de betrokken diensten en waken we over de invulling. Zo hebben we al een aantal projecten tegengehouden. Wat de grotere projecten betreft moet je zorgen dat er voorzieningen zijn, maar wel niet zomaar altijd en overal en zonder maximum. We zoeken mee naar originele invulling, afhankelijk van de partners waar we mee samenzitten.”

“Ik ben blij dat het laatste stukje van de Ooststraat stilaan volgeraakt. Daarnaast zien we dat sommige grote panden niet meer voldoen aan de commerce van het moment. Soms hebben eigenaars ook een andere visie. Met Roeselare Proeft en Roeselare Bloeit gaan we hiermee aan de slag. Tijdens Roeselare Proeft kunnen mensen een jaar lang de sfeer proeven en zo vaak blijven hangen. Op die manier zijn er een achttal panden ingevuld. We doen met de dienst economie ook actief aan scouting om handelszaken richting stad te krijgen. Zo hebben we in 2021 zo’n 18 panden opnieuw ingevuld. Daarmee doen we beter dan andere centrumsteden. Het is belangrijk dat we de gekozen strategie blijven doorzetten.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier