Respect stapt naar Grondwettelijk Hof: Allerlaatste kans om beslissing tot fusie te vernietigen nadat Raad van State en Vlaams Parlement forfait geven

Oppositiepartij Respect blijft strijdvaardig in haar laatste poging, om de fusie nietig te verklaren. © GGM
Georges Gielen
Georges Gielen Medewerker KW

De oppositiepartij Respect riep een halfuur vóór de gemeenteraad van donderdagavond de pers bijeen, om aan te kondigen dat ze een dossier indienen bij het Grondwettelijk Hof. “Dit is de laatste kans om de ondemocratische beslissing tot fusie te vernietigen”, zegt Respect-kopman Hannes Gyselbrecht.

De Ruiseleedse oppositiepartij Respect verzet zich al twee jaar tegen de geplande fusie van Ruiselede met Wingene. “Deze fusie is ons opgedrongen, in onvoldoende gemotiveerd, onvoldoende onderbouwd en wordt zeker niet voldoende gedragen door de inwoners van Ruiselede”, stelt Gyselbrecht. Hij verwijst naar het referendum dat zich volgens hem uitsprak tegen de fusie. Toch werd de fusie, meerderheid tegen oppositie, goedgekeurd. Respect wil procedurefouten en hoogdringendheid inroepen, om nog een beslissing van het Grondwettelijk Hof te forceren vóór de verkiezingen van oktober.

Laatste stap

Eerdere pogingen van Respect om de geplande fusie nietig te verklaren, draaiden evenwel op niets uit. In haar arrest van 28 maart verwierp de Raad van State, bij monde van kamervoorzitter Jan Clement, voor de tweede maal de vordering van Respect om de geplande fusie te schorsen. Volgens de Raad van State zijn er onvoldoende argumenten om de hoogdringendheid in te roepen en werden eveneens de mogelijke nadelen rond de fusiebeslissing verworpen. Ondertussen heeft ook het Vlaams Parlement de fusie goedgekeurd. De zaak aanhangig maken bij het Grondwettelijk Hof is de laatste stap.

Drie scenario’s

“Veel inwoners blijven ons steunen en we willen deze laatste kans grijpen”, legt Gyselbrecht uit. “RKD Ruiselede en CD&V Wingene willen ons doen geloven dat het allemaal niets uithaalt, om zo een zekere gelatenheid te creëren. Maar we blijven strijdvaardig. Ondertussen voorzien we drie scenario’s, waarvan dit nog altijd scenario A is. Dat we nu gelijk krijgen bij het Grondwettelijk Hof of niet, we zijn voorbereid. In elk geval zal de naam Respect blijven bestaan, in elk scenario.”

Volkomen wettig

Volgens de Wingense schepen voor burgerzaken en Vlaams volksvertegenwoordiger Brecht Warnez (CD&V) kan de beslissing tot fusie tussen Ruiselede en Wingene niet meer verhinderd worden. “De Raad van State heeft al duidelijk gemaakt dat de fusie volkomen wettig is. Het argument van hoogdringendheid is al eens afgewezen. Het Grondwettelijk Hof heeft makkelijk anderhalf jaar tijd nodig om uitspraak te doen, dan zitten we al einde 2026. Maar aan de grond van de zaak, de fusie, zullen alle volgende procedures niets meer veranderen.”

Financiële steun

Oppositiepartij Respect heeft al veel geld gestopt in haar verweer tegen de fusie en vraagt de inwoners van Ruiselede om hen ook financieel te steunen. “We kijken opnieuw tegen een kostenplaatje aan van 5.000 euro”, zegt Gyselbrecht. “We zijn dankbaar voor elk berichtje, aanmoediging of financieel duwtje.” Wie Respect wil steunen, kan geld storten op rekening BE 56 9733 8787 9388 van Respect.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier