Raadslid Stijn Hommez dient klacht in bij Agentschap Binnenlands Bestuur wegens te weinig gemeenteraadszittingen
Tijdens de vorige gemeenteraadslid werd de opmerking van onafhankelijk oppositieraadslid Stijn Hommez dat er dit jaar slechts 9 gemeenteraadszittingen stonden geagendeerd in plaats van de 10 zoals opgelegd door het Decreet Lokaal Bestuur, nogal nonchalant weggewuifd. Hommez pikte dit niet en dient een klacht in bij het Agentschap Binnenlands Bestuur.
Stijn Hommez verklaart zich nader: “9 gemeenteraden per jaar is te weinig voor degelijke debatten. Ik dien een klacht in bij het Agentschap Binnenlands Bestuur omdat ik vind dat het gemeentebestuur te weinig gemeenteraden organiseert. Zo ontstaan gemeenteraden met veel te lange agenda’s, waardoor een degelijk debat niet meer mogelijk is. Er zijn weliswaar geen sancties aan verbonden, maar het is een principekwestie als de democratische rechten van de oppositie op die manier gefnuikt worden. Dit jaar zal de Veurnse gemeenteraad negen keer vergaderen. Dat is te weinig, want volgens het Decreet Lokaal Bestuur moet de gemeenteraad minstens tien keer per jaar samenkomen. Dit kan ik niet aanvaarden. De Veurnse coalitiepartners Veurneplus en CD&V willen zo weinig mogelijk punten bespreekbaar maken in de gemeenteraad.”
“Het is nochtans noodzakelijk om net daar de gemeentelijke situatie te bespreken. De gemeenteraad van november wordt afgelast omdat er te weinig agendapunten zouden zijn, maar de gemeenteraad van december wordt wel met een uur vervroegd omdat er te veel agendapunten zijn en de gemeenteraad te lang zou duren, de extra vragen nog niet meegerekend?? Bovendien krijgen we maar acht dagen om al die punten voor te bereiden. Door de raad van november af te gelasten, komt Veurne niet aan het aantal van tien raden in 2021. Nochtans staat in het eigen huishoudelijk reglement van de gemeenteraad Veurne (deontologische code) onder Art. 1. § 1.: ‘De gemeenteraad vergadert zo dikwijls als de zaken die tot zijn bevoegdheid behoren het vereisen en ten minste tienmaal per jaar’ en dat is goedgekeurd door alle partijen.”
“Men neemt hier een loopje met zijn eigen reglement, maar de meerderheidscoalitie verwijst zelf constant naar het reglement wanneer het hen goed uitkomt”, vervolgt Stijn. “Deze coalitie maakt van de gemeenteraad een lege doos. Nochtans heeft de bevolking recht op uitleg en inspraak over bepaalde punten. De oppositie heeft een controlerende rol over hoe onze stad beheerd wordt. Daarom is het belangrijk dat er voldoende gemeenteraden georganiseerd worden. In een goed werkende democratie is er naast de coalitie ook oppositie nodig. Men heeft het recht om niet akkoord te gaan met beslissingen die de meerderheid neemt. Daarom heb ik bij het Agentschap Binnenlands Bestuur klacht ingediend.”
Burgemeester Peter Roose reageert: “De zaken liggen wel iets genuanceerder! We hebben dit ook toegelicht tijdens de vorige gemeenteraad. Het is de bedoeling dat we eerst het budget zullen bespreken, en dat komt ook nog uitgebreid aan bod in commissies. Het budget wordt dus een belangrijk agendapunt op de gemeenteraad van december, en het heeft weinig zin om daarvoor nog een extra gemeenteraad in november in te lassen.”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier